Полицаи разкриха жена, мамила с онлайн-продажби

Публикувано на ср, 16 юли 2014
480 четения

19-годишна жена от Търговище е установена от полицията като извършителка на измама през страница за онлайн-продажби.
Работата по случая започнала на 17 юни, когато в Районното управление в Свищов се обадила 20-годишна жителка на крайдунавския град. Разказала, че е попаднала на страница в социалната мрежа “Фейсбук”, озаглавена “Модни дрешки”. В нея се предлагали евтини реплики на маркови дрехи, обувки, чанти и аксесоари. Към всяка от стоките имало приложена снимка. Ако потребител си харесал нещо, трябвало да пише лично съобщение на администратора на страницата, след което се уговаряли подробностите по доставката.
Свищовлийката си харесала чифт дамски обувки и ги поръчала. Те трябвало да пристигнат с куриерска фирма с наложен платеж и опция за проба, която позволява пратката да бъде върната, ако получателят не я хареса. Ден след като направила поръчката, клиентката получила съобщение на телефона, че обувките й са пристигнали. За неин ужас се оказало, че в пратката имало чифт употребявани дамски ботуши, за които се искало да плати 106 лева. Нямало опция за проба, каквато била уговорката, и младата жена била принудена да даде парите. Като лице за контакт на страницата било посочено името Диана Димитрова и имало номер на мобилен телефон за връзка с нея. Измамената свищовлийка позвънила на посочения номер, но отсреща вдигнала жена, която обяснила, че не се казва Диана, не поддържа никакви страници в интернет и това е служебен номер на фирма в Русе.
Същевременно акаунтът на потърпевшата клиентка се оказал блокиран в групата за продажби.
След като разбрала, че няма никаква друга възможност да си получи парите обратно, а и за да предпази други хора от подобна измама, тя разказала за станалото в полицията. Пълно съдействие оказал и управителят на русенската фирма, който никак не бил щастлив от факта, че номерът на дружеството му се ползва за измами. На същия телефон получил sms от куриерската фирма, че парите от наложения платеж вече са преведени.
Криминалистите издебнали жената, която отишла да ги получи, и по този начин стигнали до Р. Х. от Търговище. Оказало се, че освен като Диана, тя се е представяла с поне още две различни имена при изпращането на стоката и получаването на парите.
Измамничката превела обратно сумата на клиентката. По случая е образувана преписка, която е изпратена в прокуратурата, но Р. Х. не е била задържана. Справка на “Янтра ДНЕС” показа, че във “Фейсбук” съществуват десетки подобни групи за продажби на стоки, поне 7-8 носят абсолютно същото име. Всяка от тях потенциално би могла да извърши същата измама, като клиентите нямат никаква защита. Публикуваните от Р. Х. снимки се оказали произволно взети от интернет, а не фотографии на реални стоки, предлагани от мнимата търговка. По данни на потърпевшата, групата продължава да функционира и в момента.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново