Полицаи наложиха 22 глоби само за няколко часа при акция “Пешеходец”

Публикувано на пн, 4 авг. 2014
1238 четения

Кръстовището пред студентския стол е едното място, където масово се правят нарушения на правилата за пресичане.

Служители на сектор “Пътна полиция” съставиха актове на 19 пешеходци и трима водачи на автомобили за по-малко от два часа във Велико Търново. В петък в централата част на града се проведе специализирана операция “Пешеходец”, като униформените служители наблюдаваха две възлови кръстовища в стара столица. Бяха установени масови нарушения на правилата за движение при пресичане на кръстовищата пред читалище “Искра” и пред сградата на Централна поща.
Най-много пешеходци в нарушение бяха спипани на ул. “Бачо Киро”, където въпреки огражденията и липсата на каквато и да е маркировка и знаци, гражданите масово пресичат на около 25 метра встрани от пешеходната пътека. В този участък на платното редовно излизат дори майки с малки деца и с колички, изскачайки непосредствено пред автомобилите, спускащи се по наклона в посока ОДМВР. Както екип на “Янтра ДНЕС” видя, много от уловените в нарушение граждани упорито настояваха, че не те били виновни, а планирането на града, наличието на някогашна пешеходна пътека и дори това, че шофьорите ги псували, когато пресичали, където трябва. Униформените служители обаче бяха безкомпромисни и наложиха глоби по фиш на хванатите нарушители в размер на 20 лева. Актове бяха съставени и на трима шофьори на автомобили, отнели предимството на пресичащи граждани на ул. “Независимост” пред Централна поща.
От ОДМВР – Велико Търново, поясниха, че акцията на полицейските служители ще продължи и в следващите дни на територията на по-големите градове в област Велико Търново – Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов. Тя е част от мерките, предприети от ОДМВР – Велико Търново за контрол на безопасното движение и недопускане на нарушения на Закона за движение по пътищата от страна на всички участници в движението. Засиленото полицейско присъствие в районите на рискови кръстовища е и с цел намаляване на зачестилите в последните седмици пътни инциденти с участието на пешеходци.
По данни на дирекцията, от началото на годината до 31 юли в областта са станали 27 произшествия с пешеходци, четирима от които са загинали, а 24 са получили наранявания. Само за месец юли в региона е имало пет такива инцидента с петима ранени. Регистрирани са и четири случая на блъснати велосипедисти през настоящата година.
До 30 юни в областта са съставени 28 актове на водачи, отнемащи предимство на пешеходци. Санкционирани са и 73 пешеходци, от които 15 с акт, а на 58 са наложени глоби по фиш. Само за миналия месец са санкционирани шестима водачи и 59 пешеходци.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново