Пътна полиция глобява за гуми с грайфер под 4 мм

Публикувано на чт, 31 Окт. 2019
1475 четения

През целия месец ноември ще проведе традиционната полицейската акция „Зима“. Тя ще премине на три етапа, съобщи инспектор Пенчо Христов от Пътна полиция при ОДМВР – В. Търново. Първият етап „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, 1 до 10 ноември, е насочен към велосипедите и превозните средства с животинска тяга. Униформените ще следят по-засилено използват ли се светлоотразителни жилетки. Втората част от акция “Зима” – „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, ще се проведе от 11 до 20 ноември. Тя е насочена към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците. В периода ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и дава ли се предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.
Третият етап на кампанията – „Безопасно шофиране през зимата“, е насочен към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, поведението на водачите спрямо пешеходците. Той ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г. Униформените ще следят дали автомобилите са с гуми, пригодени за зимни условия, тоест дали дълбочината на грайфера на гумите е не по-малко от 4 мм. Това е задължително условие за шофиране от 15 ноември до 1 март, обясни инспектор Пенчо Христов . Той припомни, че през зимата на миналата година са станали 494 пътнотранспортни произшествия, от които 70 тежки, ранените са119, загинали няма.
Началникът на ДАИ – В. Търново Йордан Иванов обясни, че неговите служители ще следят спазвали се работното време за управление и почивки, както и какво е техническото състояние на товарните автомобили и на автобусите. Ръководителят на БЧК – В. Търново Димитър Русев припомниха как трябва да се тръгва на път през зимата – с топли дрехи, храна, вода, зареден с гориво автомобил и заредени батерии на мобилните телефони. От СБА съобщиха, че организират безплатни технически прегледи на светлини, гуми и акумулаторна батерия.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново