Пак отложиха делото “Чапанов”

Публикувано на ср, 11 Дек. 2013
391 четения

Второ поредно заседание по делото срещу габровския строителен предприемач Христо Чапанов премина, без да бъде даден ход на процеса. След като на 31 октомври разглеждането на казуса бе отложено заради заболяване на самия подсъдим, вчера в съда не се яви адвокатката му. Тя е изпратила уведомление до съдебния състав, в което е извинила отсъствието си със служебна ангажираност. Поради ограничено право на защита съдия Димитър Кръстев бе принуден да отложи отново делото, този път за 20 февруари 2014 г. По-голямата част от конституираните като потърпевши 88 души се явиха в Районен съд – Велико Търново, но се оказа, че за пореден път напразно са отложили деловите си ангажименти.
Самият Христо Чапанов се яви на процеса вчера, но присъствието му не предизвика конфликти с десетките ужилени от схемите му хора, явили се като потърпевши по делото. Съдът постанови да му бъде назначен резервен защитник, а Чапанов настоя да му бъде направена медицинска експертиза. Искането му бе уважено. Той е внесъл и искане за изменение на наложената му мярка за неотклонение. Към днешна дата той се намира под домашен арест. Въпреки че преди месеци съдът наложи по-леката мярка “парична гаранция”, се оказа, че габровският предприемач не е могъл да внесе исканата сума. Сега той настоява за преразглеждане на домашния арест с молба за по-лека мярка. Заседание по искането е насрочено за 13 декември.
Христо Чапанов е изправен пред съда по две отделни обвинения – по чл. 211 от НК за имотна измама, представляваща особено тежък случай с нанесени особено големи вреди, свързана със скандалния жилищен блок на ул. “Борис Богданов”. Като пострадали по този член са конституирани 42 семейства, ощетени с 1 373 183 лева. Второто обвинение е по чл. 217 от НК за неправомерно разпореждане със заложена вещ, оставена му за пазене. По него щети са нанесени на 32 семейства, а размерът на щетата е 1 153 558 лв.
 Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново