Отложиха за 25 март делото срещу Червеите

Публикувано на пн, 18 Февр. 2019
314 четения

Делото в Апелативния съд срещу двамата близнаци от Павликени Илия и Станчо Славчеви, познати като Червеите, не успя да тръгне и беше отложено за 25 март.
Причината е, че адвокатът на Илия – Димитър Марковски не успя да дойде във Велико Търново и да представлява своя клиент, защото по същото време е имал друг ангажимент в Специализирания наказателен съд. Делото на по-висока инстанция срещу Червеите беше образувано след протест на Окръжна прокуратура, възивни жалби от защитниците на двамата подсъдими, както и от частните обвинители.
В края на юни м.г. Окръжният съд във В. Търново осъди 33-годишните близнаци на общо 11 години затвор. Те бяха обвинени в грабеж, придружен с опит за убийство. Случката се разиграла около 23.00 часа на 18 януари 2016 г. във В. Търново, когато двамата откраднали 250 лв. от офис в близост до театъра, стопанисван от Айдън Юсеинов. Собственикът заедно с Карамфил Бижев и Альоша Атев заварили близнаците в офиса. За да запазят откраднатото, Червеите ударили с метална щанга по главата Карамфил и стреляли с пистолет срещу тримата мъже.
Илия беше осъден от Окръжния съд на 7 г. заради опита за убийство. Той  получи и 3 г. затвор за това, че в него е открито оръжие, за което няма разрешително. Магистратите решиха той да излежи по-голямата присъда. Осъден беше и да заплати на Карамфил Бижев сумата от 10 000 лв. като обезщетение за неимуществени вреди и сумата от 250 лв. имуществени вреди, които гражданският ищец е претърпял в резултат на престъплението, ведно със законната лихва. Съдът отхвърли предявения от Бижев иск за разликата на уважения размер до предявения от 200 000 лв., а също така и отхвърли изцяло предявения от Альоша Атев граждански иск за сумата от 20 000 лв. като неоснователни и недоказани.
За съучастието си другият брат – Станчо Славчев, беше осъден на 4 г. лишаване от свобода, които да се изтърпят при първоначален строг режим.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново