Отложиха делото за стрелбата на Хаинбоаз за 5 октомври

Публикувано на ср, 9 юли 2014
355 четения

Великотърновският окръжен съд постанови нова експертиза по делото за въоръжения грабеж на Хаинбоаз, при който беше прострелян бизнесменът от старата столица Атанас Атанасов. По искане на защитата, на вчерашното заседание съдът постави задачи на вещи лица, да проверят счетоводствата на фирмите “Булсатком АД” и “Вселена 5” ЕООД. Собственик и управител на второто дружество е пострадалият Атанасов. Фирмата му е била регионален дистрибутор на стоките и услугите, предлагани от “Булсатком” по времето на инцидента. Припомняме, че според обвинението габровецът Ивайло Василев – Горния и гватемалецът Хосе Мартинез, след предварително планиране и подготовка, извършени с помощта на Иван Райков и Бойчо Тодоров, са нападнали Атанасов по времето, когато е пътувал с автомобила си към Стара Загора, за да изплати пари, които фирмата му е дължала на “Булсатком”. Прокуратурата твърди, че той е пренасял в автомобила си 65 656 лева, от които 15 000 лв. били лични средства на бизнесмена, предназначени за покупка на кола. Василев и останалите обаче твърдят, че са взели само 16 000 лв. при грабежа.
В назначената вчера експертиза трябва подробно да се изследват взаимоотношенията между двете фирми, обменът на пари, стоки и услуги и осчетоводяването им за половин година преди покушението. Според защитата, изводите на вещите лица вероятно ще изяснят внушителната разлика в сумата, която Атанасов уж е превозвал и тази, която подсъдимите твърдят, че са взели.
На вчерашното заседание трябваше да бъдат разпитани четирима свидетели, но нито един от тях не се яви. Трима от тях бяха нередовно призовани и съдът постанови повторно да им бъдат връчени призовки. Съставът изслуша и заключенията по експертиза, касаеща промените в психичното състояние на Атанасов след инцидента. Според вещите лица състоянието на бизнесмена не се подобрило от първото подобно изследване през 2012 г. От получената черепно-мозъчна травма той изпитва затруднения в концентрацията, отслабване на паметта, раздразнителност и спорадични депресивни състояния. Вещите лица бяха категорични, че това значително намалява работоспособността му. Тези промени са трайни и вероятността за подобрение е нищожна.
Следващото заседание по делото ще се проведе на 5 октомври.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново