Осъдиха застраховател да плати 200 000 лева кръвнина

Публикувано на чт, 6 Дек. 2012
534 четения

200 000 лева кръвнина ще трябва да плати застрахователна компания на близките на загинало в зверска катастрофа момиче. Произшествието станало през 2007 г. на пътя между Павликени и с. Батак. Тогава 24-годишният Илия Асенов управлявал “Опел”, в който се возела 18-годишната Соня Цолова с две приятелки. Илия бил пиян, нямал книжка и карал с висока скорост по третокласния път. Загубил контрол над колата и изхвърчал от пътя. Според техническите експертизи колата е напуснала пътя със 115 км в час и се преобърнала неколкократно в нива. Соня, която се возела на предната седалка, получила много вътрешни травми и след произшествието починала.
Илия Асенов и двете други момичета в колата оцелели. Шофьорът по-късно е изправен пред Темида и осъден, уважени са и гражданските искове от по 100 000 лева на всеки родител.
Въпреки изпълнителните листи, от дружеството “Български имоти”, с което Илия имал сключена застраховка “Гражданска отговорност”, отказали да платят сумата в определения от съда размер. Родителите завели дело срещу компанията. Първоначално от дружеството предложили само по 20 хил. лв., защото според тях, момичето също имало вина за гибелта си, тъй като се качило в автомобил, управляван от пиян водач. Твърдението било оборено в съда.
Заради огромния стрес и загуба, близките отношения с момичето и разбитата фамилия съдът определил, че реалният размер на кръвнината за Татяна и Пламен Цолови е 240 000 лева.
Застрахователят се опитал да оспори втория граждански иск с мотива, че вече имало изпълнителни листи. Магистратите били категорични, че след като шеста година по тях няма плащания, претенциите на родителите са основателни.
Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново