Осъдиха ограбена банка да върне 210 000 лева на прокуратурата

Публикувано на пт, 8 Ное. 2013
1063 четения

Крадците, изнесли 1,5 млн. лв. от трезора, останаха неизвестни

ВТОС осъди Първа инвестиционна банка да плати 210 088 лева на Прокуратурата на Република България. Решението на магистратите е постановено след иск на държавното обвинение за претърпени имуществени щети в резултат на обир на сейф, в който Прокуратурата е съхранявала пари.
Припомняме, че в началото на юли 2011 г. гръмна огромен скандал, след като клиенти на клон на ПИБ на ул. “Оборище” установиха, че наетите от тях касетки в трезора на банката са опразнени. По данни на разследващите, общо 10 са обраните касети в клона, а липсите се оценяват на над 1,5 милиона лева. По случая бе започнато разследване, но въпреки усилията на полицията извършителите не бяха установени. По информация на Прокуратурата, досъдебното производство за обира към настоящия момент е спряно.
В официално изявление, след като лъснаха опразнените касетки, ръководството на ПИБ заяви, че клонът на ул. “Оборище” не е обиран и от него не липсвало нищо. Твърдението бе трудно оборимо, предвид факта, че съдържанието на касетките е известно единствено на наелите ги клиенти. Оказа се, че един от тези клиенти е самата Прокуратура, която съхранявала над 200 000 лв., иззети като веществено доказателство при операция “Недосегаемите” и собственост на бизнесмена Младен Милков. Наличието на тази сума в сейфа е документирано и липсата й след юли 2011 г. е довела до иск на Прокуратурата срещу банката.
Като ответник по делото, ПИБ заема позицията, че искът не следва да се уважава, тъй като възстановяването на паричната стойност на изчезналата сума не възстановява качеството и на веществено доказателство. Според съда обаче, банката пряко е нарушила задължението си да съхранява съдържанието на касетите и поради това дължи обезщетение за претърпените от това щети. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново