Осъдиха Общината да плати 4500 лв. за автомобил, пропаднал в дупка на пътя

Публикувано на пт, 26 сеп. 2014
806 четения

3600 лева имуществени вреди и 800 лева съдебни разноски ще трябва да плати Община Велико Търново на фирма заради автомобил, пропаднал в дупка на пътя. Инцидентът станал на 14 януари т.г. на ул. “Мармарлийска”. Около 6,30 ч. сутринта товарен автомобил “Сеат Ибиза”, ползван от пловдивска фирма за млечни продукти, се движел в посока ул. “Магистрална”, когато внезапно пътното платно под гумите му пропаднало. Цялата предна част на автомобила хлътнала в образувалата се яма и било невъзможно колата да излезе на собствен ход. Била извадена с помощта на кран, като се оказало, че по возилото има нанесени и сериозни материални щети. Въпреки че е ползвана от пловдивската фирма, колата била отдадена с договор за оперативен лизинг. Поради това ремонтът бил за сметка на софийска автокъща, която все още се води собственик на возилото. Впоследствие нейни представители завели дело срещу Община В. Търново по Закона за задълженията и договорите с искане да им бъде възстановена сумата за ремонта.
В хода на делото било установено, че настилката на ул. “Мармарлийска” пропаднала заради авария на водопровод, като се образувал кратер с диаметър от метър и половина. Колата се движела едва с 10-15 км/ч., но поради това, че още било тъмно и дупката не била обезопасена, нямало как шофьорът да я види и избегне пропадането в нея. От аварията се образувала локва, която прикривала ямата.
В решението си магистратите са посочили, че Общината има задължението да поддържа улиците в изправно състояние, да сигнализира за препятствията по тях и да ги отстранява. Според съда не било реалистично, че аварията е можело да бъде отстранена за 4 часа от нейното настъпване до произшествието. Сигнал за спукания водопровод бил подаден още в 2 часа през нощта и е имало достатъчно време да се поставят някакви табели и означения. Това не е било сторено и поради този факт съдът е осъдил Общината да плати всички щети на фирмата. Решението може да бъде обжалвано пред ВТОС.
Пл. МИЛЕНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново