Осъдиха фирма да върне 2916 т въглища на държавния резерв

Публикувано на ср, 11 Дек. 2013
271 четения

2916 тона въглища ще трябва да възстанови софийското дружество “РЗ Комерсиал” ООД на териториалното поделение на агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” във Велико Търново. Решението е постановено от Апелативния съд в старата столица.
Съдебната сага по казуса започнала през 2009 г. Пет години по-рано дружеството “РЗ Комерсиал” сключило договор с държавния резерв за съхранение на голямо количество брикети от лигнитни въглища. През 2004 г. те били предадени на фирмата, която ги разпределила в три свои складови бази. Общо били предадени 6030 тона от твърдото гориво, като основната част от тях били съхранявани в село Беловец, община Кубрат.
През следващата година агенцията извършила проверка за наличността на предаденото твърдо гориво. Управителят на “РЗ Комерсиал” Румен Рачев присъствал на проверката, но се държал странно и категорично отказал да влезе в склада в Беловец. Представителят на агенцията помолил кмета на селото да му осигури двама свидетели и в тяхно присъствие извършил огледа. Били установени фрапантни липси – повече от 1800 тона от въглищата ги нямало. Рачев отказал да подпише съставения на място протокол, нито да дава някакви обяснения за това къде са въглищата. Последващи проверки показали, че липсват 250 тона от горивото в склада в Разград и 849 тона от склада в Дряново, който междувременно мистериозно се запалил.
По случая започнало разследване, което едва през 2009 г. стигнало до съда. На първа инстанция Районен съд – Кубрат, осъдил Рачев за длъжностно присвояване и постановил три месеца затвор условно. Окръжен съд – Разград, обаче отменил решението поради процесуални нарушения и го върнал за ново разглеждане. 10 г. след установената липса Темида още не може да се произнесе следва ли Рачев да носи наказателна отговорност, или не. Междувременно през 2009 г. поделението на Държавния резерв във В.Търново завело искова молба срещу “РЗ Комерсиал” за нанесената щета. С решението на ВТАС, ако ответникът не може да върне липсващите въглища, фирмата ще трябва да плати паричната им стойност в размер на 315 065 лева. Междувременно, докато траела съдебната сага, “РЗ Комерсиал” ООД е изпаднала в несъстоятелност и не е ясно доколко активите на дружеството ще стигнат за покриване на задължението. Решението на ВТАС подлежи на обжалване пред ВКС.
 Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново