Осъдиха ефективно на 3,5 години счетоводителка за присвояване

Публикувано на вт, 11 Февр. 2014
1194 четения

3,5 години лишаване от свобода при общ режим постанови Районен съд – Павликени, за бившата счетоводителка на “Благоустройство и комунално стопанство – Павликени” Мария Тодорова. Бившата касиерка на дружеството Асенка Атанасова получи 2 г. затвор, но условно.
Двете жени бяха изправени пред Темида по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинението на прокуратурата, в периода от 17 януари 2005 г. до 20 септември 2007 г. те са присвоили общо 124 550 лева от сметките на общинското дружество.
Разследването започнало след финансова ревизия, извършена през 2009 г. Тя била извършена поради предстоящото напускане на счетоводителката Мария. Тогава одиторите установили, че липсват 118 000 лв. от сметките на дружеството, но по-късно се разбрало, че сумата е дори по-голяма. За тези пари нямало нито приходни, нито разходни ордери, те изобщо не били завеждани в касата на дружеството.
За близо две години Мария и Асенка са извършили 155 тегления на пари от банковата сметка на БКС. За целта се изготвяли нареждания-разписки, като в 109 от случаите се оказало, че Тодорова е положила подпис вместо управителя на БКС в нарежданията. “Траншовете” били в размер между 1000 и 2000 лева. Според прокуратурата, парите се разпределяли между двете, като една трета прибирала Асенка, а две трети – Мария. Съдът обаче е оправдал счетоводителката и касиерката по обвинението, че са действали на база на предварителен сговор. Въпреки че дори само едно от тези тегления многократно надвишава месечните възнаграждания и на двете, до одита никой не се усъмнил, че става нещо нередно. Едната от тях внасяла парите на собствена банкова сметка, а какво е направила другата с тях не е изяснено.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Окръжен съд.
Към момента БКС – Павликени, е в процес на ликвидация и цялото му недвижимо имущество и по-голямата част от останалите активи са прехвърлени към Общината. Срещу Мария и Асенка са заведени граждански дела за възстановяване на липсващата сума, но към момента те са спрени, тъй като се изчаква окончателният резултат от наказателното дело. Едва тогава ще може да приключи и ликвидацията на дружеството.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново