Oправдаха общински съветник, обвинен в търговия с гласове

Публикувано на чт, 25 сеп. 2014
295 четения

Великотърновският районен съд призна за невинен общинския съветник от Полски Тръмбеш Ахмед Ахмедов, обвинен от прокуратурата, че е купувал гласове в полза на политическа формация. Съдия Емил Бобев се е произнесъл по делото му две седмици преди предстоящия парламентарен вот, но всъщност обвинението срещу местния парламентарист е за търговия с гласове по време на предишните избори за Народно събрание през май 2013 г.
След получени сигнали от граждани, още в деня на вота бяха задържани и отведени за разпит Ахмедов и неговият колега в общинския съвет и лидер на местната структура на Движението за права и свободи в Полски Тръмбеш Иван Шишманов. Двамата бяха освободени в същия ден, а от областната структура на ДПС сигнал до всички медии за полицейски натиск и опит да се саботира работата им.
Три дни след вота е бил получен друг сигнал срещу Иван Шишманов, в който се посочвало, че на предизборна среща в с. Куцина на 9-и май общинският лидер на ДПС обещал на всички присъстващи пари, в случай че подкрепят партията на изборите. За целта дал на местния представител на партията в селото 3060 лв. Уговорката била “правилно гласувалите” да получат пари, след като станат известни резултатите от отделните секции. Сигналът срещу Ахмедов пък бил за това, че е предлагал по 20-30 лева на различни хора в Полски Тръмбеш, като обещал и безплатен превоз на потенциалните избиратели до секциите.
Производствата по двата случая били приключени за няколко месеца и прокуратурата повдигнала обвинения и срещу двамата съветници. По тях били образувани две отделни дела в Районен съд – Велико Търново, като това срещу Шишманов все още не е приключило. Ахмедов бил обвинен, че в два поредни дни, непосредствено преди деня на изборите на седем пъти е предлагал пари на групи от граждани на различни адреси в Полски Тръмбеш. Срещу тях те трябвало да подкрепят листата на ДПС. Показанията на призованите свидетели обаче не подкрепили тезата на обвинението и съдебният състав признал съветника за невинен. “Доволен съм от решението на съда, но не знам защо изобщо трябваше да бъда подложен на всичко това. Всичко беше предизвикано от лъжлив донос на един мой братовчед, с когото не се разбираме добре. Явно е решил да ме уязви по този начин, като ми очерни името. Но това няма да се размине така и ще го съдя. Все още обмислям дали да направя същото по отношение на държавата. Личното ми мнение е, че делото срещу Шишманов също е продукт на подобен сценарий”, заяви Ахмедов пред екипа ни.
Решението на ВТРС не е окончателно и се очаква прокуратурата да го протестира пред Окръжен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново