Окръжен съд увеличи присъдата на измамник, завлякъл фирма с 61 500 лв.

Публикувано на чт, 30 окт. 2014
384 четения

3,4 г. затвор постанови ВТОС за Асен Велизаров (54 г.) от В. Търново, завлякъл свиленградска фирма с 61 500 лева чрез сложна измамна схема за доставка на зърно. ВТОС е увеличил наложеното на подсъдимия наказание от 2,5 г. затвор на първа инстанция. Решението на въззивния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.
Велизаров бе задържан след сигнал от фирма “Орест” през есента на 2011 г. Управителят на фирмата Христо Петков обяснил, че се договорил за закупуване на 200 т царевица от великотърновското дружество “Принсес-Антония 2004”, представлявано от Костадин Костадинов. Последният бил починал месеци преди измамната схема, а реалният човек, с когото се извършвали договорките, бил бившият му съдружник Велизаров. Той се представял с името на починалия си партньор и ползвал оригинални реквизити на фирмата, на която бил управител преди време.
Велизаров се обадил в склад за зърно в с. Козловец и заявил, че иска да купи 200 т. царевица. По същото време се договорил с Петков, че ще му продава същото количество зърно. От “Орест” изпратили камиони до Козловец и зърното било натоварено. От склада заявили, че ще освободят машините, като им се преведат парите. Велизаров не присъствал на товаренето и комуникирал с Петков по телефона. Успял така да заблуди другите две фирми. От “Орест” до последно смятали, че складът в Козловец е на “Принсес Антония”, а собственикът на склада мислел, че камионите са на същата великотърновска фирма. Велизаров поискал да му се преведат парите и повтарял, че пристига с фактурите и документите в Козловец. От “Орест” превели договорените 61 500 лева, които измамникът изтеглил чрез трето лице – безработен ром от с. Пчелище.
Като прибрал парите, Велизаров спрял да си вдига телефона. От Козловец загубили търпение и казали на представителите на “Орест”, че няма да чакат да им се плати. Поискали да разтоварят царевицата от камионите. Едва тогава от свиленградското дружество осъзнали какво е станало и подали сигнал в полицията. Велизаров бил задържан и по-късно изправен пред Темида. Делото му бе разглеждано от четири различни съдебни състава през изминалите 2 г. Измамникът първо лежа в следствен арест, а по-късно бе оставен под домашен арест. Той ще трябва да изтърпи и стара условна присъда от 3 месеца затвор, в чийто изпитателен срок е извършил измамата.От “Орест” са завели граждански иск за нанесената им щета и Велизаров ще трябва да им плати 61 500 лв., плюс натрупаните лихви.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново