Окръжен съд постанови доживотен затвор за Стефан Фердинандов

Публикувано на ср, 2 юли 2014
1040 четения

Съдебната охрана води Фердинандов за заседанието.

Състав на Окръжен съд – Велико Търново, постанови доживотен затвор за Стефан Фердинандов, който бе признат за виновен за убийството на собствения си син Деян. Наказанието е с право на замяна, но в случай, че бъде потвърдено от горните инстанции, Фердинандов ще трябва да прекара зад решетките не по-малко от 20 г. Той ще трябва да плати и 200 000 лв. кръвнина на бившата си съпруга Маргарет Станчева, тъй като съдът уважи изцяло заведения от нея граждански иск.
17-годишният Деян Фердинандов бе открит в безпомощно състояние на 25 май 2009 г. в къща на ул. “Поборническа 84”, която обитавал с майка си. Момчето било наръгано с нож в корема и до пристигането на лекарите и откарването му в болница загубило много кръв. Въпреки спешната операция и всички усилия на лекарите, Деян издъхна в болницата. При аутопсията бе установено, че момчето е било изнасилено, преди да бъде наръгано с ножа.
Още в същия ден като основен заподозрян бе задържан бащата на младежа – Стефан. По време на престъплението той бе избягал от варненския затвор, където излежавал остатъка от последната си 12-годишна присъда за блудство.
При първоначалния разпит Фердинандов направи самопризнания, но в последствие се отрече от показанията си, като заяви, че изобщо не е бил разпитван пред съдия. Бащата на Деян бе единствен заподозрян за убийството на момчето и бе изправен пред съда в началото на февруари 2010 г. Още от първото заседание стана ясно, че въпреки служебния си адвокат, Фердинандов иска да води защитата си сам. Той разви тезата, че е намерил сина си с тежкото нараняване и няма представа кой го е наръгал. Според него лекарите са причинили смъртта на Деян като при операцията са прерязали един от основните кръвоносни съдове в тялото – вена кава.
Наказателното дело продължи повече от 4 г., като за това време съдът е провел над 80 съдебни заседания. Съдебните разноски по него възлизат на близо 10 хил. лева. Фердинандов постави своеобразен рекорд със защитната си пледоария, която продължи общо 70 часа в седем работни дена. Няколко часа продължи и речта на подсъдимия в правото му на последна дума. До момента за рекордна пледоария в наказателен процес се считаше тази на адвокат Любен Панайотов по делото за убийството на Андрей Луканов през 2003 г., която продължи пет дена.
Пледоарията на Фердинандов не успя да убеди съдебния състав в неговата невинност. Бившата му съпруга Маргарет обясни в кулоарите на съда, че е доволна от присъдата. “Най-после мога да бъда спокойна”, заяви тя. Адвокатът й Огнян Симеонов и прокурорът по делото Цани Попов бяха категорични, че няма да протестират решението, независимо че в пледоариите си поискаха доживотен затвор без замяна. “Правото му на замяна ще дойде едва след 20 г. тогава той ще е на около 70. Така че на практика няма особена разлика”, поясни адвокат Симеонов.
Стефан Фердинандов реагира спокойно при прочитането на тежката присъда, но настоя веднага да му бъде представено копие от диспозитива на решението. Неговият служебен защитник Димитър Георгиев каза, че със сигурност ще обжалва присъдата пред Апелативен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. П. МИЛЕНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново