Окръжен съд намали наказанията по делото за присвояване на 124 550 лв. от БКС – Павликени

Публикувано на чт, 16 окт. 2014
355 четения

Великотърновският окръжен съд намали наказанията по делото за източване на “Благоустройство и комунално стопанство” – Павликени. Обвиняеми по него са бившата счетоводителка на дружеството Мария Тодорова и бившата касиерка Асенка Атанасова.
Двете бяха изправени пред Темида по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинението на прокуратурата от 17.01.2005 г. до 20.09.2007 г. те са присвоили общо 124 550 лв.от сметките на общинското дружество. На първа инстанция Районен съд – Павликени, постанови 3,5 г. затвор ефективно за Тодорова и 2 г. условно за Атанасова. Решението бе протестирано от прокуратурата и обжалвано от защитата. Като втора инстанция ВТОС е потвърдил решението на Районния съд в частта, в която и двете са признати за виновни, но е посочил, че наказанието на Тодорова е прекалено строго.
Разследването започнало след финансова ревизия през 2009 г. Тя била извършена поради предстоящото напускане на счетоводителката Мария. Тогава одиторите установили, че липсват 118 000 лв. от сметките на дружеството, но по-късно се разбрало, че сумата е по-голяма. За тези пари нямало приходни и разходни ордери, не били завеждани в касата.
За близо две години Мария и Асенка са извършили 155 тегления на пари от банковата сметка на БКС. За целта изготвяли нареждания-разписки, а в 109 от случаите се оказало, че Тодорова се подписвала вместо управителя на БКС в нарежданията. “Траншовете” били в размер между 1000 и 2000 лева. Според прокуратурата, парите се разпределяли между двете, като една трета прибирала Асенка, а две трети – Мария.
Почти всички изводи, направени от първия състав, са намерили потвърждение при второто разглеждане на делото. Според магистратите от Окръжен съд обаче наказанието на Тодорова трябва да бъде намалено от 3,5 на 3 години. Макар изменението да не изглежда значително, то е дало възможност да се избегне ефективното излежаване на присъдата. Като причина за това са посочени смекчаващи вината обстоятелства, сред които чистото съдебно минало на счетоводителката, фактът, че е претърпяла операция от тежко заболяване, нейната възраст, както и значителният период от време, минал между инкриминирания период и приключването на разследването. Изтърпяването на наказанието й е отложено условно с максималния изпитателен срок от 5 г. Присъдата на Асенка не е изменена, тя и адвокатът й са заявили пред съда, че не оспорват решението на първата инстанция. На двете бивши служителки на БКС се забранява да упражняват професии, свързани с материално-отговорна и финансово-отчетна дейност за срок от 3 г. Към момента БКС – Павликени, се намира в ликвидация, а Мария и Асенка не са възстановили на дружеството присвоените пари. По тази причина срещу тях са заведени граждански искове, делото по които бе стопирано до финала на наказателното производство. Решението на ВТОС не подлежи на обжалване, което означава, че гражданският процес за дължимите обезщетения може да бъде продължен.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново