Намалиха глобите на баба бракониер

Публикувано на пн, 2 Дек. 2013
863 четения

Жената ще плаща 2600 лв., а не 3700 лв. за това, че ловила риба без билет

Районният съд в Елена намали глобите, наложени на 73-годишната Йорданка Димова за незаконен риболов. С постановени три съдебни решения вместо 3700 лева бабата ще трябва да плати 2600 лв. Съставите на РС – Елена, разглеждали делата по трите отделни акта, наложени на възрастната жена, са преценили, че няма законово основание глобите да бъдат отменени изцяло.
Припомняме, че случаят с възрастната жена гръмна през юли т.г., когато инспектори от ИАРА изпратили в кметството три наказателни постановления. Йорданка била заловена още на 29 април да лови риба с две въдици тип “телескоп” и две приспособления тип “парашутка”. Това било цялото “наследство”, което бабата получила в завещание от починалия си съпруг. Поради беднотията решила да си опита късмета с тях, за да си осигури храна. Въпреки че не била хванала нито една рибка, инспекторите й наложили актове заради това, че лови риба по време на забрана без риболовен билет и за използването на забранените от закона “парашутки”. Глобите за трите деяния били съответно 1500, 200 и 2000 лв.
Наказателните постановления предизвикаха възмущението на кмета на Златарица Пенчо Чанев и на много от жителите на града. Градоначалникът лично се зае с обжалването на солените глоби пред съда. По отношение на актовете за лов без билет и със забранени средства съдия Искра Вараджакова е постановила и двете глоби да се намалят наполовина. Като мотив е посочена пенсията от 170 лева, която бабата получава, липсата на други доходи, възрастта й, както и това, че няма собствен дом и почти никакво имущество. Съдия Пейо Приходков обаче е потвърдил изцяло наложената глоба от 1500 лева за риболов в забранен период от годината. И трите решения могат да бъдат обжалвани пред Административен съд – Велико Търново.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново