МВР предприема масови проверки за износени гуми и неизправни фарове в акция “Зима”

Публикувано на вт, 4 Ное. 2014
568 четения

Масови проверки за износени гуми и неизправни светлини на автомобилите започват служители на сектор “Пътна полиция” към ОДМВР – Велико Търново. Традиционната акция “Зима” ще се проведе на територията на цялата страна през целия месец ноември. По думите на началника на “Пътна полиция” в старата столица Николай Иванов (на снимката), за проверките ще се използва целият наличен ресурс на сектора, като целта е да се обхване максимално голям брой автомобили. При част от проверките ще участват и служители на ДАИ – Велико Търново.
Иванов апелира към водачите да не подценяват факторите, характерни за зимната обстановка и своевременно да подменят гумите на автомобилите си и да проверят изправността на фарове и чистачки. “Видяхте какво се случи при снеговалежа миналия уикенд. Зимата пак ни изненада и имаше много сериозни проблеми, свързани с голям брой закъсали водачи, излезли на пътя с летни гуми или с износени грайфери. Някои от тях се наложи да бъдат изтегляни от екипи на противопожарната служба. Надявам се шофьорите да са си направили съответните изводи и при следващите снеговалежи да не се стига до такава ситуация”, подчерта Иванов.
Началникът на “Пътна полиция” призова шофьорите да се подготвят внимателно при пътувания през зимата. Да имат винаги топли дрехи и храна в колата, за да не се превръща едно закъсване на пътя в кризисна ситуация. Той допълни, че от своя страна служителите на МВР ще бъдат безкомпромисни при налагането на санкциите. В закона няма изискване за поставяне на зимни гуми, но е посочено, че грайферите трябва да бъдат с поне 2 мм дължина. Ако тя е по-малка, шофьорите могат да отнесат до 100 лева глоба.
Между 20 и 150 лева е санкцията за неизправни светлини в тъмната част на денонощието. Шофьори, които не включват фаровете си през светлата част на деня, рискуват глоба от 20 лева. Ако нарушенията са изключително груби, може да се стига и до принудително спиране от движение на автомобили.
14 са загиналите шофьори по пътищата на областта от началото на годината до края на миналия месец. “Черната статистика” се запазва без промяна, спрямо същия период през 2013 г. От “Пътна полиция” са регистрирали с 22 повече тежки произшествия през т.г., нараснал е и броят на ранените. В пътни инциденти от началото на 2014 г. са ранени 18 пешеходци, един е загинал.
На 16 ноември служители на “Пътна полиция” – Велико Търново, ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.
Пл. МИЛЕНОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново