Мними германци ужилиха старци с 2000 лв. с нова схема за измама

Публикувано на пт, 4 юли 2014
746 четения

Млад мъж и жена, представили се за чужденци, отмъкнаха 2000 лева чрез измама от 89-годишен мъж от Велико Търново.
Сигнал за престъплението бил получен вечерта в неделя. По-рано същия ден потърпевшият се разхождал в района на новата болница. До него спрялал “Шкода”, в който пътували млади мъж и жена. Говорели на развален български, като се представили за германци. Помолили възрастния човек да ги упъти до старата сграда на болницата. Дядото се опитал да им обясни, но “чужденците” казали, че трудно го разбират и помолили да се качи с тях в колата и да ги насочва. Обещали после да го оставят, където пожелае.
Дядото потеглил с тях. Докато им обяснявал къде да завиват, двамата му разказали, че трябва да занесат плик с пари за операция на някакъв техен познат. Били приготвили 1000 евро в запечатан плик, но се притеснявали, защото трябвало да платят в лева. Тъй като в неделя нямало къде да обменят парите, помолили дядото да им заеме необходимата сума, тъй като трябвало спешно да се направи плащането, а те щели по-късно да обменят валутата и да му върнат парите.
Старецът нямал толкова пари в себе си, но пожелал да им помогне и им казал да го закарат до дома му. Разказал на съпругата си за станалото и двамата дали на младата двойка 2000 лева от собствените си спестявания. Чужденците оставили плика с еврото при възрастното семейство като залог и тръгнали към болницата. Дядото и бабата ги чакали с часове, преди да се усъмнят, че става нещо нередно. Решили се да отворят запечатания плик, който се оказал пълен с носни кърпички. Обадили се незабавно в полицията и разказали за случилото се.
Образувана е преписка, която се очаква в рамките на няколко дни да бъде предадена в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново