Мним полицай завлече преводачка с над 800 лева

Публикувано на пн, 6 ян. 2014
505 четения

29-годишна жена от Велико Търново стана жертва на телефонни измамници в събота. Около обяд на 4 януари на рецепцията на хотел в Арбанаси се обадил мъж, който се представил за “полицай Петров” от великотърновското районно управление. Обяснил, че в хода на полицейска операция е задържан чужд гражданин и спешно се нуждае от преводач, за да може да разговаря с арестувания. Помолил администрацията на хотела да му помогне в намирането на такъв човек и оставил телефона си за обратна връзка. От хотела приели присърце молбата на униформения служител и се обадили на 29-годишна жена, чиито услуги ползвали в качеството й на преводач. Оставили номера на полицая.
Жената се обадила и “полицай Петров” обяснил, че трябвало да дойде на място в РУП – Велико Търново, където бил задържаният, като се уговорили за точен час, кога това да стане. Малко преди уговорената среща, “полицаят” се обадил пак и помолил преводачката да купи за задържания хранителни продукти. Впоследствие се обаждал отново и заръчал на жената да вземе и ваучeри за мобилен телефон, както и някои лекарства, тъй като задържаният имал здравословни проблеми.
С жената се свързал и друг мъж, който се представил за адвоката на чужденеца и повторил от свое име молбата на полицая. Преводачката закупила всичко заръчано, като дала общо 816 лева, за които двамата мъже я уверили, че ще й бъдат възстановени, когато дойде в управлението. Издиктувала номерата на ваучерите на полицая, който твърдял, че били нужни на задържания, за да се обади на близките си. Общо преводачката провела над двадесет разговора преди часа на срещата. При последния от тях “полицаят” дал странната инструкция да изгори всички картончета на закупените ваучери и да изтрие всички повиквания от мобилния си телефон.
Въпреки подозрителното му поведение, жената изпълнила и това поръчение и отишла пред сградата на РУП – Велико Търново. “Полицай Петров” така и не се появил и след като го чакала известно време, жената влязла във фоайето и обяснила на дежурния полицай защо е тук. За нейн ужас обаче получила отговор, че такъв служител в управлението няма, нито пък има подобен случай със задържан чужденец. Разбрала, че е станала жертва на измама, чиято цел всъщност са били само номерата на ваучерите. След като дала показания в полицията, по случая било образувано досъдебно производство. До момента измамниците не са установени.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново