Митничарите “удариха” близо 2 т домашна ракия

Публикувано на чт, 14 Ное. 2013
2662 четения

1790 литра домашна ракия конфискуваха митничарите от нелегален казан във великотърновското село Водолей. Акцията е на митническите разузнавачи от специализирания отдел в Свищов и на митничарите от бюрото в Горна Оряховица. Незаконният казан за ракия е бил в частен дом, а успешната акция по разбиването на нелегалната ракиджийница беше държана в тайна от Агенция “Митници” няколко дена.
Митничарите засекли дестилатора в момент на работа. В последвала проверка в близост до съоръжението са открити 1790 литра етилов алкохол в пластмасови съдове и без документи, удостоверяващи заплащането на дължимия акциз. Съоръжението е задържано заедно с тубите и бидоните с близо двата тона ракия с различен градус.
“Янтра ДНЕС” научи, че в момента се чакат резултатите от лабораторния анализ, за да се установи алкохолният градус на ракията във всяка от тубите, за да бъде изчислена глобата за собственика на ракиджийницата. По груби изчисления за това количество ракия неплатеният акциз към държавата е за над 8000 лева. Глобата е двойният размер на дължимия акциз.
От началото на годината до последната акция във Водолей от Митница Свищов са конфискували малко над 3 тона нелегален алкохол.
Общо 40 проверки на специализираните малки обекти за дестилиране на алкохол е извършила Митница Свищов през тази година в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Легалните казани за ракия с регистрация в Митницата са 102. От тях ракиджийниците във Великотърновска област са 36, в Плевен – 32, в Габрово – 25 и в Ловеч – 9.
Фирми държат 67,6 на сто от дестилериите. За последните няколко години най-много новорегистрирани специализирани малки обекти за дестилиране се регистрирани през тази година – 15 бр.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново