Mинистърът на правосъдието Диана Ковачева каза във В. Търново: “Системата за атестиране на магистрати не е достатъчно добра”

Публикувано на вт, 27 Ное. 2012
605 четения

Сегашната система за атестация на магистратите не е достатъчно добра. Изобилието от оценки между 92 и 95 при максимален възможен резултат 100 за мен е нереалистично. Това заяви пред журналисти от Велико Търново министърът на правосъдието Диана Ковачева. Тя пристигна в старата столица, за да се включи в работна среща със съдии и прокурори от областта по въпроси, свързани с проекта “Електронно правосъдие” и предстоящите промени в Закона за съдебната власт, свързани предимно с атестирането на магистрати.
Министър Ковачева подчерта, че в момента Комисията по атестирането във ВСС изцяло преосмисля своята политика по отношение на оценяването на магистратите. “В това отношение дори не е необходимо да се правят промени в закона, достатъчно е да се определят ясни критерии за оценка. Добре е да се взима предвид натовареността. В това отношение ще предложим въвеждане на индивидуална норма, т.е. не само да има значение броят на делата, но и тяхната сложност и тежест”, поясни Ковачева. Според нея, предложението на адвокати в атестацията да се взима предвид дали магистрат е станал причина за осъждането на България в Страсбург, има резон и също трябва да бъде обмислено.
По отношение на проекта “Електронно правосъдие”, Ковачева заяви, че безхартиената съдебна система ще се изгражда постепенно, за период от около 3 години. Първоначално тя ще се прилага по граждански и административни дела, като след 2 години механизмът ще се прилага и за наказателните. Стойността на целият проект е около милион и половина евро, като според Ковачева разходите по никакъв начин няма да бъдат в тежест на държавния бюджет.
На въпрос дали могат да се очакват още по-драстични ограничения на бюджета на съдебната система, Ковачева отговори, че към момента от ВСС са поискали още 100 млн. лева за правосъдие от Министерството на финансите. “Дори само част от тези пари да се отпуснат, това ще бъде добър подход за подпомагане на съдебната система”, подчерта министърът.
Във връзка с дългогодишната борба на Административния съд във Велико Търново да получи своя сграда, Ковачева заяви, че е запозната с проблема, работи по него и има сериозен напредък. “Надявам се съвсем скоро да мога да ви зарадвам”, допълни тя.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново