Металургичен комбинат “работел” в центъра на Велико Търново

Публикувано на вт, 4 Ное. 2014
3119 четения

Тази сграда по документи е голямо предприятие за производство на стомана.

Предприятието фантом дължи на НАП над 6 милиона лева

Великотърновският окръжен съд обяви в несъстоятелност предприятие за производство на стомана, регистрирано на адрес в центъра на Велико Търново. Жителите на малките жилищни кооперации на ул. “Сергей Румянцев” едва ли са подозирали, че са съседи на металургичен комбинат, декларирал внушителен паричен оборот в периода 2005-2007 г. Дружеството “Стоманаимпекс” ЕООД по документи се намира на номер 45 на въпросната улица. Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че на адреса не само няма нито производствен комплекс, нито офиси, а само жилищна кооперация. Предприятието фантом обаче е един от най-големите длъжници на местната данъчна служба. В период от една година “Стоманаимпекс” ЕООД е издала фактури, с които са й приспаднати данъчни кредити за внушителната сума от 3 474 496 лева.
В малката жилищна кооперация по документи се доставяли палети, техника и какво ли още не. Едва през 2010 г. станало ясно, че на “Сергей Румянцев” 45 не се развива никаква търговска дейност, а дружеството трупало все по-големи задължения, без да е в състояние да покрива нищо. На практика фирмата нямала никакви активи, сграден фонд или машини, които да могат да бъдат използвани за погасяване на дълговете. Справка в системата “Апис” показва, че към 31 август тази година, дружеството дължи на ТД на НАП точно 6 710 750 лева.
Собственик и управител на “Стоманаимпекс” е 59-годишният Ненко Великов, който притежава още осем фирми, регистрирани във Велико Търново, Русе, Казанлък и Трявна. Шест от тях са длъжници на НАП, като рекордьор е дружество с гръмкото име “Корона Груп” ООД, което към момента е навъртяло 19 милиона лева дълг към данъчните. Според наша проверка, общо всички фирми на “бизнесмена” Великов, заедно с металургичния комбинат, имат да плащат на държавата малко над 45 милиона лева.
Въпреки че очевидно става дума за внушителна схема за източване на ДДС, от местното данъчно изчаквали с години заводът фантом да си покрие задълженията. Опитите за издирване на представители на фирмата ударили на камък, никой не отговарял и на десетките разпратени писма. Едва през настоящата година от НАП внесли молба дружеството да се обяви в несъстоятелност. Състав на окръжен съд е уважил искането и е обявил в неплатежоспособност фирмата в края на миналата седмица.
Металургичният комбинат в центъра на старопрестолния град е само един от многобройните куриозни случаи в схемите за източване на ДДС. По документи, друго предприятие, строи кораби на ул. “Мармарлийска”, а мощен автоконцерн продава коли и авточасти в апартамент на “Колоня Товар” 5.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново