Мъж влиза в затвора за домашно насилие

Публикувано на вт, 7 ян. 2014
685 четения

36-годишният Йордан Й. от с. Ресен ще лежи шест месеца в затвора за системни нарушения на Заповед за защита от домашно насилие. Мъжът е известен в селото с честите си злоупотреби с алкохол, след които следвали изблици на агресия, отнасяни обикновено от 34-годишната му съпруга и 16-годишната му дъщеря.
В началото на м.г. жена му решила, че е търпяла достатъчно и подала молба за издаване на заповед за защита от домашно насилие. ВТРС постановил на 7 март м.г., че Йордан няма право да доближава на по-малко от 20 метра съпругата си и дъщеря си. Мъжът обаче не приел сериозно решението на съда и до края на м.г. го нарушил 4 пъти.
При първото установено неспазване съдът го е глобил със 100 лева, при втория случай е постановил три месеца лишаване от свобода условно. Висящото условно наказание изглежда временно стреснало Йордан, тъй като от второто до третото нарушение изминала повече от половин година. В средата на декември м.г. обаче Йордан срещнал жена си в местната бакалия и се нахвърлил върху нея с настойчиви искания да му даде пари за пиене. Отказът й довел до груба агресия, като мъжът стиснал съпругата си за врата, дърпал й дрехите и само намесата на техни съселяни предотвратили по-сериозни последици за жената.
Свидетели на грозната сцена подали сигнал в полицията и Йордан бил задържан за срок от 24 часа, а срещу него било започнато наказателно производство. Ден след като го пуснали от ареста, униформените го прибрали пак, тъй като първата му работа била да нахълта в семейното жилище, където по закон нямал право да стъпва. Заварил там дъщеря си и й вдигнал скандал, но бил задържан, преди да се стигне до физическо посегателство.
Йордан отново бил изправен пред Темида, като в споразумение с прокуратурата се признал за виновен в това, че съзнателно нарушил съдебната заповед. Обяснил, че нямал работа и покрив над главата и затова бил принуден да не се съобразява с наложеното му ограничение. Бил искрено изненадан, че този път ще лежи ефективно в затвора, но практически със системните нарушения бил изчерпал всички възможности за благосклонност от съда. Освен постановените 3 месеца лишаване от свобода за проявата му в местната бакалия, той ще трябва да излежи и постановената преди това условна присъда, чиито изпитателен срок не бил изтекъл. Така той ще прекара половин година зад решетките при първоначален строг режим. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново