Мъж ще лежи зад решетките, защото изтеглил неправомерно дружествения си дял във фирма

Публикувано на вт, 10 Дек. 2013
1994 четения

4 г. лишаване от свобода постанови Районният съд във В. Търново за 42-годишния Павел Лазаров от Габрово. Той бе изправен пред Темида по обвинение в длъжностно присвояване на 89 980 лв. Куриозното е, че това е размерът на собствения му дружествен дял във фирмата, от която е присвоил парите.
През 2008 г. Лазаров влязъл в съдружие по това време с 19-годишната Габриела Милкова, дъщеря на бизнесмена Младен Милков. Двамата имали равно участие във фирмата “Евроагроимпекс” ООД, като общият уставен капитал бил 205 000 лева. Целта на новосъздаденото дружество било изграждане и експлоатиране на птицеферма в с. Каранци, община Полски Тръмбеш. Първоначално предприятието било печелившо, във фермата се отглеждали около 20 000 кокошки носачки и разполагала със собствен фуражен цех. Директивата за “щастливите кокошки” и многобройните изисквания за отглеждане на животните обаче поставили фермата пред сериозни затруднения.
В края на май 2011 г. Павел Лазаров решил да прекрати участието си в предприятието. Без да уведоми съдружничката си, като управител изтеглил 89 980 лева от сметките на “Евроагроимпекс” и ги превел на собствената си банкова сметка. Милкова установила какво е станало, но опитите й да се свърже с Лазаров ударили на камък. Тя подала сигнал в “Икономическа полиция”, успяла да издири Лазаров и след разследване, продължило около година, прокуратурата му повдигнала обвинение.
Независимо че мъжът е изтеглил сума, по-малка от размера на собствения си дял във фирмата, според прокуратурата с действията си той е ощетил Милкова и деянието му може да се класифицира като длъжностно присвояване. Съдът го е признал за виновен и заради големия размер на сумата е постановил наказание около средното, предвидено от закона. Тъй като присъдата е над 3 г., Лазаров ще трябва да я излежи ефективно. Също така на бизнесмена се забранява да заема ръководни длъжности за срок от шест години. Той ще трябва и да заплати присвоената сума обратно на дружеството, независимо че вече няма собствено участие в него. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.
П. МИЛЕНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново