Майка се опита да преведе нелегално сина си през граница

Публикувано на ср, 28 Ное. 2012
141 четения

Бързо производство за нарушение на съдебна заповед е започнато срещу 30-годишната Боянка Г. от Стражица. Тя опитала да изведе нелегално 8-годишния си син през граница. Жената е задържана от служители на “Гранична полиция” на Дунав мост в понеделник вечерта.
Боянка от известно време била в Германия, където заживяла на семейни начала с 40-годишен гражданин на Федералната република. Синът й Недрет е роден през 2004 г. във Варна, баща му е неизвестен. Тя има още две деца. В началото на т.г. Боянка заявила, че няма средства и подслон, и възможност да се грижи за детето. Поискала то да бъде настанено в специализирано заведение. Бабата и дядото на Недрет по майчина линия се противопоставили и заявили, че искат детето да остане при тях. Било привързано към двамата и те не искали да бъде давано в дом. Полагали грижи и за другите деца на Боянка, а Недрет не искал да бъде откъсван от братчето и сестричето си. Момчето е ученик в СОУ “А. Каралийчев” и посещава редовно занятия.
Съдът преценил, че няма пречки да даде настойнически права на дядото. По закон майката имала право да го вижда всяка събота в периода от 9 до 18 часа.
Решението на съда влязло в сила на 31 януари т.г. През следващите месеци няма данни Боянка да го е нарушавала. В неделя тя се върнала от Германия с новия си приятел и останала да пренощува при родителите си. На следващия ден Недрет бил на училище и майка му отишла да го вземе. Вместо да го отведе в къщата на баба му и дядо му, тя го качила в колата на германския си приятел и двамата отпътували за Русе. Боянка взела родилния акт на детето. Преди да стигнат граничния пункт, се разбрали с приятеля й тя да мине първа с Недрет през пункта, за да не будят подозрения. Вероятно е щяла да успее, ако дядото не бе обявил внука си за издирване само час, след като Боянка потеглила от Стражица. Според скорошна промяна в инструкциите на МВР при издирване непълнолетните веднага се въвеждат в системата след подаването на сигнала. Така служителите на “Гранична полиция” при Дунав мост установили, че Недрет е обявен за издирване. Боянка била задържана. Тя и детето били конвоирани до РУП – Стражица. Mомчето е съпроводено до дома си и предадено на дядо му. Уведомен е отдел “Закрила на детето”. На майката предстои да бъде повдигнато обвинение.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново