Магистрати постановиха арест за търговия с изборни гласове

Публикувано на вт, 12 Ное. 2019
657 четения

Окръжният съд във Велико Търново разгледа наложените от Районния съд в Горна Оряховица мерки за неотклонение на двама търговци на гласове, които бяха арестувани на 1 ноември. Те бяха оспорвани от Районната прокуратура в железничарския град.

Миналия понеделник Районният съд в Горна Оряховица пусна от ареста търговците на гласове, двама срещу парични гаранции, а един срещу подписка. 38-годишният Тодор Тодоров от Първомайци беше освободен от килията срещу 800 лева гаранция, Мустафа Мустафов-Маджара на 65 години от Петко Каравелово срещу 1500 лева, а техният съучастник Абдула срещу подписка.

Окръжният съд отмени паричната гаранция за Тодоров и му наложи постоянен арест. „Съставът на въззивния съд намира, че са налице задължителните предпоставки по чл. 63 от НПК за взимане на най-тежката мярка за неотклонение. Събрани са достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, в което е обвинен, както и обстоятелството, че не пребивава на регистрираните като постоянен и настоящ адреси. Освен това  фактът, че единият от родителите му живее в Кипър сочат реална опасност същият да се укрие“, гласи становището на съда.

Паричната гаранция от 1500 лева, наложена на Мустафа Мустафов-Маджара, обаче е потвърдена.

В законовия тридневен срок наблюдаващият прокурор ще реши дали да протестира решението на съда относно мерките за неотклонение на тримата обвиняеми.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново