Магистрати отмениха глоба от 4587 лв. за нелегален алкохол

Публикувано на вт, 4 Ное. 2014
955 четения

Митничари го конфискували без заповед за обиск 

Районен съд – Елена, отмени глоба от 4587 лева, наложена на 29-годишна жена от Златарица, държала в дома си 470 литра алкохол без бандерол. Санкцията е отменена от съда поради грубо нарушение, допуснато от служителите на агенция “Митници”, конфискували стоката.
В средата на януари т.г., в Митница Свищов бил получен сигнал за това, че младо семейство от Златарица държи в дома си цигари без бандерол. Трима митнически служители били изпратени да извършат проверка. Първоначално проверили хранителен магазин, в който работела посочената в сигнала В. К., но не открили нищо нередно. Проверили и съседно заведение, където също не открили нищо. За финал решили да проверят и самия жилищен имот, обитаван от В. К. и нейния съпруг Н. К. Жената се притеснила сериозно от митничарите и се обадила на съпруга си, който казал, че веднага ще се прибере вкъщи. Заръчал на съпругата си обезателно да иска разрешение за обиск от проверяващите служители. Тя действително поискала подобен документ, но митничарите я отрязали, че имат такъв и че могат да влизат където си искат и да правят проверки. Не й показали обаче нищо.
Н. К. се прибрал в дома си и запитал на какво основание правят обиск в частния имот. Митничарите отговорили, че имат такова право и ако не ги пусне доброволно, ще влязат принудително. Стопанинът се съгласил да им отключи вратата към избено помещение, където проверяващите се натъкнали на пет бидона и две туби с общо 470 литра домашна ракия. Били взети проби от нея, алкохолът бил иззет, а в началото на април било издадено наказателно постановление, с което на В. К., която се водела собственичка на къщата, се налага глоба в двоен размер на неплатения акциз за ракията. Тя обаче обжалвала санкцията пред съда в Елена.
В хода на започнатото дело съдия Искра Вараджакова констатирала, че на проверката митничарите са допуснали грубо нарушение на конституционното право на неприкосновеност на жилището. Разпоредбите на НПК задължават както служителите на МВР, така и тези на агенция “Митници” да извършват проверки в частен имот само след предварително разрешение от съответния Районен съд. Ако е налице ситуация на неотложност, те трябва в срок до 24 часа да представят пред съда за одобрение протокола от извършения обиск. При конкретната проверка нито едно от двете действия не било извършено от митничарите. На това основание глобата е отменена. Съдът обаче е потвърдил постановлението, с което ракията се иззема в полза на държавата. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.
Пл. МИЛЕНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново