Криминалната 2013-а – структурни промени в полицията, убийства и експлозии

Публикувано на чт, 12 Дек. 2013
910 четения

Акцията по задържането на бившия полицай Милен Иванов.

Настоящата година е към своя край и равносметката по отношение на криминалните деяния и инцидентите показва един значително по-спокоен период спрямо 2012 г. и особено 2011 г. Нямаше тежки въоръжени грабежи, големи обири, сериозни инциденти с химически вещества и големи пожари.
Жестокостта и нелепата смърт на 24-годишния Тихомир Иванов от Г. Оряховица е може би най-зловещото престъпление, извършено през т. г. Тялото на младежа бе открито с десетки прободни рани от нож в апартамента на своя съсед и бивш съученик Ивайло Иванов – Папурката на 15 юли. Убитият, който работел в офиса на мобилен оператор и странично припечелвал със знанията си в информационните технологии, бил поканен от Ивайло да оправи нещо по домашния му компютър. По неизяснени причини се стигнало до кавга между двамата и Папурката хванал кухненски нож и нападнал своя гост, като го ръгал и рязал, докато спре да диша. Последният бе задържан от служители на “Транспортна полиция” при опит да напусне града. Към момента той все още се намира в ареста с повдигнато обвинение.
Две убийства бяха извършени в два последователни дни в началото на годината. В с. Драганово психично болният Йордан Бонев преби до смърт своя познат и приятел по чашка Димитър Първанов. Впоследствие се оказа, че Димитър е избягал дни по-рано от психиатричната болница в с. Церова кория. Ден след убийството в Драганово, 40-годишният Георги Тасев уби собствения си баща в с. Лесичери. Тасев страда от мозъчно увреждане и разследващите предполагат, че се нахвърлил на баща си, защото последният му се карал, че ходи гол. Дълг от 11 лева пък стана повод за убийство в с. Ореш, след като на 1 октомври след солиден запой 58-годишният Генчо Ганев наръга 34 пъти с нож своя познат и връстник Стефан Домеников, а накрая размаза главата му с брадва.
Два случая на сплашване чрез поставени бомби в Дебелец и В. Търново напомниха за мрачните години от края на миналия век, когато експлозивите бяха чест инструмент за уреждането на взаимоотношения между престъпните групировки. Адска машина с мощност от около 200 г. тротилов еквивалент бе взривена пред хранителния магазин на 42-годишния Иван Ангелов в Дебелец на 25 януари. Експлозията не нанесе сериозни щети по магазина, но изпотроши десетки прозорци, включително и по сградата на кметството. В града се говореше, че бомбата е поставена като заплаха от кредитори на Ангелов, но полицията не успя да открие нито бомбаджиите, нито евентуалния поръчител. Неуспешно до момента е разследването и на втория подобен инцидент. На 22 юни бе взривена бомба с тротилов еквивалент от около половин килограм пред магазин за авточасти на ул. “Поп Харитон” във В. Търново. Експлозията нанесе сериозни щети по обекта, собственост на 40-годишния Христо Игнатов – Джеймса и изпочупи прозорците на едноетажна постройка и блок срещу магазина. До момента задържани за престъплението няма. По чудо и при двата инцидента нямаше пострадали хора – вероятно защото адските машини избухнаха в малките часове на денонощието.
Сериозни грабежи нямаше през годината, но за сметка на това бяха регистрирани два изключително жестоки случая на изстъпления на апаши, нахлули в домовете на самотно живеещи хора. В началото на юли двама младежи влязоха в дома на 83-годишната Цана Димитрова в с. Александрово. След като безуспешно я разпитвали къде си къта парите, те я пребили жестоко. Още по-брутален бе случаят с 86-годишна баба от Ресен, която бе нападната в дома си, зверски изнасилена и пребита от мъж от ромски произход, който влязъл в жилището й с намерение да краде. След кратък престой в болница, възрастната жена починала. Случаят бе напълно потулен от полицията и прокуратура, а извършителят на гнусното престъпление и досега се намира на свобода, като се предполага, че е в Западна Европа.
Всевъзможни спекулации витаеха и около зрелищен екшън, разиграл се на 14 май на пътно кръстовище “Качица”. Пред очите на стотици граждани и шофьори полицаи настигнаха движещо се червено “БМВ” и изстреляха газова граната през единия от прозорците. С часове водачът стоеше обездвижен в колата и наметнат с покривало, което породи слухове, че е убит. Цялата официална информация, осигурена по случая от ОД на МВР и Окръжна прокуратура бе, че човекът е жив и че срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 244 от НК- за обръщение на фалшиви парични знаци. Впоследствие се оказа, че задържаният е Милен Иванов – служител на полицията в старата столица, който в съучастие с мъж от Павликени се опитал да измами фермер от лясковското село Добри дял с 12 000 лв. Месец по-рано в ареста се озова и друг полицай – 33-годишният Марин Трифонов от РУП-Стражица, задържан по подозрение, че е продавал дрога.
Потулен от полицията бе и случаят с бившия начален учител Асен Кючуков от Д. Оряховица. Два дни, след като мъжът бе пуснат от затвора, където лежал за гавра с две малки момченца, педофилът се озова отново в ареста, след като опипвал 6-годишно дете на пейка в центъра на с. Първомайци.
През годината бяха регистрирани десетки случаи на измами, по-голямата част от периодично активизиращите се телефонни измамници. Постепенно те измениха традиционната схема с мними лекари, искащи пари за операция, и започнаха да искат пари от възрастни хора за освобождаване на колетни пратки от чужбина. Полицията разкри и задържа две групи извършители на такива престъпления.
В началото на февруари криминалисти от РУП-Свищов, съвместно със служители на “Икономическа полиция” успяха да разплетат сложна измамна схема със земеделски земи на стойност над 100 000 лв. в землището на свищовското с. Александрово. Опитът на двама измамници да се разпоредят с 206 дка ниви с помощта на фалшиво пълномощно бе пресечен, а собствеността бе възстановена на законния им притежател – 93-годишен мъж от София.
На 12 юни в ареста се озова 44-годишният архиерейски наместник на Свищов Димитър Андонов. Прокуратурата му повдигна обвинение за това, че в края на май е наел 58-годишен мъж срещу 330 лв. да запали къщата на бившите му тъст и тъща в горнооряховското с. Янтра. Отношенията на Андонов с бившата му съпруга и родителите й били много лоши. Според разследващи той искал да им отмъсти за стари кавги, без да се интересува дали възрастните хора няма да загубят живота си в пожара. Наетият от него човек обаче се уплашил и разказал за пъкления план в полицията.
Страшна трагедия почерни Деня на детето – 1 юни, след като неукрепена футболна врата в двора на СОУ “Вела Благоева” се стовари върху 8-годишния Красимир Атанасов и го уби на място. Случаят доведе до масови проверки в училищата в община В. Търново за опасни съоръжения в дворовете и спортните площадки. Прокуратурата образува досъдебно производство за причинена смърт по непредпазливост, но и досега няма привлечен под отговорност за нелепата смърт на детето.
Огнеборците в старата столица имаха относително спокойна година, като най-сериозният инцидент с огън бе пожарът в сградата на ДНА. Благодарение на намесата на пожарникарите сградата бе спасена, но произшествието нанесе значителни щети на знаковия обект.
Годината се характеризира с редица кадрови и структурни промени в системата на МВР след проведените през май парламентарни избори. “Софийското ръководство” на ОД на МВР във В. Търново, оглавявано от комисар Живко Коцев, бе заменено с кадри от региона, като начело на дирекцията бе назначен гл. инсп. Христо Христов. Последваха промени в ръководствата на повечето Районни управления. Пенсионира се и дългогодишният началник на ДАНС в старата столица Свилен Цонев. Начело на звеното “БОП” остана Мартин Златков, но структурата премина под подчинението на ДАНС и от май до сега не е оповестена нито една реализация на антимафиотите по линия на организирани престъпни групи в региона. Въпреки че дирекцията продължи работата по част от приоритетните задачи на звеното като наркотрафик, разпространение на акцизни стоки без бандерол и източване на ДДС, прави впечатление, че отделните количества дрога и контрабандни стоки са значително по-малки, от тези, които ТЗ БОП успяваше да залови предишните години. От май до момента напълно липсват реализации по линия на групи за фалшификация на документи, сводничество, случаи на корупция, търговия с културно-историческо наследство, лихварство и данъчни престъпления. Няма как да не се отбележи, че през изминалите месеци и полиция, и прокуратура предприеха безпрецедентна за предишните години политика на ограничаване на информацията към медиите, преминавайки от крайността на публичното раздаване на присъди и четене на записи от СРС до опити за пълно прикриване на фрапантни криминални случаи.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново