Кметът Панов предупреждава за опасност от измами по селата

Публикувано на пт, 7 Февр. 2014
338 четения

Кметът на В. Търново Даниел Панов е изпратил писма до всички кметове и кметски наместници на населени места на територията на общината с предупреждение за нов тип измами. Опасенията на градоначалника произтичат от няколко регистрирани случая в страната, в които измамници се представят за служители на културни институции.
Новата “схема” се появи, след като бе обявено, че в проекта за новия Наказателен кодекс се предвижда наказание за хора, недекларирали вещи, по-стари от 50 г. Въпреки че новият НК все още не е гласуван и текстът не е влязъл в сила, от около седмица по селата плъзнаха мними чиновници. Те обикалят малките населени места и убеждават хората да декларират старите си вещи. За да се попълни въпросната декларация обаче, “експертите” трябвало първо да разгледат всеки един от тези предмети и да дадат оценката си.
Според криминалисти, основната идея на този тип измамници е да получат достъп до вътрешността на жилищата и да набележат ценни вещи за бъдещи кражби, както и да получат информация за това кога собствениците са си вкъщи, дали има необитаеми имоти и да видят евентуални “слаби места”, които да използват за проникване в къщата на по-късен етап.
По информация на ОД на МВР в старата столица, до момента не са получавани сигнали за подобни измамници на територията на област Велико Търново. Тъй като такива има от съседни области, кметът Даниел Панов е отправил призив за провеждане на превантивна кампания. В писмата му до кметовете той апелира да се направят съобщения по местните радиоточки, да изготвят листовки и да се информират жителите чрез мрежата от Клубове на пенсионера и инвалида и чрез търговските обекти по селата. От Община Велико Търново предупреждават гражданите да не допускат мними “чиновници” в домовете си и своевременно да сигнализират на телефон 112.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново