Хванаха крадеца, задигнал инструментите на ансамбъл “Сидер Войвода” в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 31 окт. 2014
560 четения

Полицията задържа 32-годишния Любомир И. от с. Леденик, задигнал музикални инструменти на горнооряховския фолклорен ансамбъл “Сидер Войвода”. Припомняме, че в началото на месеца апаш проникна в помещение на първия етаж на читалище “Напредък 1896”и отнесъл оставени вътре гъдулка, тамбура и гайда. Стойността само на тези три инструмента била повече от 2400 лв. Наглата кражба възмути жителите на града, а музикантите от “Сидер Войвода” преустановиха репетициите си. Потърпевши се оказаха и доброволците от благотворителното сдружение “С вяра в доброто”, които бяха помолени да освободят ползваното от тях помещение в читалището, докато не се установи крадецът.
Криминалисти от РУП – Г. Оряховица, само за две седмици успяха да стигнат до извършителя. Това бил 32-годишният Любомир И. от с. Леденик, стар познайник на органите на реда с общо 18 присъди и криминални регистрации. Повечето от тях са за кражби и грабежи. Любомир се “прочу” през лятото на 2012 г., когато успя да открадне служебния автомобил “Дачия Логан”, ползван от регионалния координатор на ВМРО Борис Вангелов. Войводата оставил возилото си пред съдебната палата и слязъл за минутка. Това се оказало достатъчно за рецидивиста да се шмугне в колата и да я подкара. Час по-късно бил открит от полицията и принуден да спре. Оказало се, че карал с 2 промила алкохол в кръвта.
В началото на този месец Любомир извършил поредното си престъпление, този път откраднал музикалните инструменти на състава. Апашът бързо им намерил “пазар” като ги пробутал в антикварен магазин на Самоводската чаршия във В. Търново. Там били открити и иззети от криминалистите, като по тях нямало нанесени щети. Те вече са върнати на собствениците им. Към момента Любомир е задържан за 72 часа с постановление на прокуратурата в Г. Оряховица, повдигнато му е обвинение за кражба в условие на опасен рецидив и предстои да бъде внесено искане за задържането му под стража.
“Радвам се, че полицията успя толкова бързо да стигне до извършителя. Ние също сме взели мерки, подписали сме договор с охранителна фирма и ще се монтира камера за наблюдение”, сподели пред екипа ни председателят на читалищното настоятелство Атанас Петров. Той допълни, че след като е установен извършителят на кражбата, ще даде възможност на “С вяра в доброто” отново да ползват помещение в читалището.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново