Хванаха двама ученици, задигнали три автомобила в Свищовско

Публикувано на чт, 21 Ное. 2013
320 четения

Двама 18-годишни младежи бяха задържани за противозаконно отнемане на три леки автомобила от Свищов и села в общината. Полицията се натъкнала на тях случайно, при разследване на сигнал за кражба в с. Деляновци. Около 4 часа през нощта във вторник близо 60 домакинства от селото внезапно останали без ток. Оказало се, че крадци са проникнали в трансформатор към електропреносната мрежа и отмъкнали пет медни бобини с общо тегло около 80 кг. Кметският наместник се обадил в полицията и в района били извършени заградителни мероприятия. Един от патрулите забелязал “Фолксваген Поло” недалеч от с. Морава. Униформените спрели колата, подозирайки, че с нея пътуват крадците, обрали трафопоста. В нея били 18-годишният Мартин И. от Хаджидимитрово и връстникът му Емилиян от Деляновци. Бобини и проводници в колата им нямало, но Мартин, който шофирал, бил без книжка. Младежите признали, че колата е крадена. Те били отведени в РУП в Свищов. В хода на разследването се изяснило, че са дванадесетокласници и учат в една и съща паралелка в СПТУ по строителство “Пеньо Пенев”.
Предната вечер двамата попаднали на “Опел Корса” в Свищов, който бил отключен и с ключове на таблото. Решили да се разходят с колата до Плевен. Първо обаче се насочили към селото на Мартин – Хаджидимитрово. Малко преди да стигнат, блокирала кормилната уредба и двамата го изоставили край пътя и влезли в селото пеша.
Това не ги отказало от замисления план. Мартин се сетил, че местен бизнесмен ползва старичък “Фолксваген Поло”, с който си превозвал продукция, и дори не го заключвал. Учениците подкарали фолксвагена и се насочили към с. Деляновци. За тяхно нещастие, в този момент полицията търсела апашите, обрали трансформатора. Патрулите спрели управляваното от Мартин возило, движещо се в ранен час по междуселски път.
Освен опела и фолксвагена, младежите признали, че са задигнали и “Лада” от Свищов в началото на месеца, който по-късно изоставили недалеч от с. Царевец, тъй като им свършило горивото. И трите противозаконно отнети коли нямат нанесени щети и от тях не липсва нищо. Емилиян до този момент не е бил известен на полицията, Мартин има предишна криминална регистрация – отново за отнемане на чужд автомобил. Тогава му се разминало и не се стигнало до съд. По настоящите случаи е образувано досъдебно производство. Крадците на бобините не са установени, но електричеството в Деляновци е било възстановено още на следващата сутрин.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново