Галчеви свидетелстваха по делото срещу Орлин Тодоров

Публикувано на ср, 28 Ное. 2012
703 четения

Благоевградският строителен бос Николай Галчев и синът му Любомир изненадващо се появиха на съдебното заседание по делото срещу бившия шеф на ТЗ БОП Орлин Тодоров вчера. Съдът се опитваше да призове двамата още от самото начало на процеса като основни свидетели по казуса “Теодора Турс”, заемащ важна част от общото обвинение срещу Тодоров.
Според прокуратурата през 2011 г. Любомир Галчев се е свързал с Орлин Тодоров посредством известен великотърновски бизнесмен. Първият обяснил, че има проблем с дружеството “Теодора турс”, което е извадило изпълнителен лист за 600 000 лева срещу фирмата на баща му “Галчев Инженеринг”. Според обвинителния акт Тодоров издирил управителя на “Теодора турс” Андреан Бузов и го държал няколко дни в хотел в Арбанаси, където с него се срещнали Галчеви. След разговора внезапно Бузов решил да оттегли финансовите си претенции към дружеството. Според обвинението, в убеждаването му е участвал и самият Тодоров, като е предлагал на Бузов и пари.
“Твърденията, че ние сме използвали насилие или заплахи по отношение на Андреан Бузов са гнусна лъжа”, заяви Николай Галчев в кулоарите на съда пред медиите. Според строителния бос фирмата му “Галчев Инженеринг” е станала жертва на нагла измамна схема. “Предисторията е още от преди 7-8 г., когато ние направихме хотел на Георги Георгиев от “Теодора турс” (първия управител на дружеството – бел. авт. ) и този човек ни измами. В момента в който той безспорно ни дължеше 2,5 милиона това лице, което сменя управителите си през минутка, така докара нещата, че не само че не ни плати, ами заведе и насрещен иск срещу нас с измислени факти”, каза Галчев.
Той твърди, че се свързал с ТЗ БОП единствено поради невъзможността му да открие Андреан Бузов. “Търсихме този човек тук и не го намерихме. Нормално е, след като разбрах, че той не е регламентиран търговски субект, да отида в полицията”, твърди строителят. Той призна обаче, че не е съвсем нормално звеното “БОП” да издирва страна по търговски спор по лична молба. От показанията на Галчеви пред съда стана ясно, че те са пуснали жалба в полицията, но след като Тодоров вече е открил Бузов, т.е. издирването му е проведено след неформален разговор с благоевградските бизнесмени. “Ако трябва да разсъждавам сега, със сигурност нямаше да постъпя така. Но този човек ми е подсказан от колега, на който колега аз имам доверие във Велико Търново”, твърди Николай Галчев.
В показанията на баща и син обаче се появи съществено разминаване. Според Любомир лица от престъпна група са му звънели с предложение да му решат проблема с “Теодора турс” срещу крупна сума. Според неговата версия, той се е обърнал към звеното “БОП” именно поради страх от тази група, която според него стои зад цялата измама. Баща му Николай твърди, че не знае за такова обаждане и синът му никога не му е споделял подобно нещо. Любомир отказа да назове конкретни имена от страх за живота си.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново