Дядо влачи кучето си, завързано за ладата му

Публикувано на ср, 11 сеп. 2013
1155 четения

Ветеринарният лекар д-р Асен Тачев до пострадалото и полусляпо куче.

Възрастен мъж от с. Ресен завърза кучето си със синджир за ладата си и го влачи с километри за наказание. Четириногото на 79-годишния Димитър Яланджиев напоследък започнало да напада кокошките му. Последното му “прегрешение”, което отприщило гнева на стопанина, били няколко изядени пилета. Старецът решил да накаже кучето си и да се отърве от него. Вързал го със синджир за колата си и подкарал от Ресен към Дичин, а целта била да остави кучето на сметището.
Животното бягало известно време след колата, но когато ядосаният стопанин натиснал газта, то паднало и започнало да се влачи по шосето, скимтящо от болка. За щастие синджирът се скъсал и то се изтъркаляло в дерето, близо до Водолей.
Случаен човек видял случилото се и подал на 9 септември сигнал в полицейския участък на Ресен. Две патрулки намерили кучето и часове наред търсили човека, извършил изродското деяние. Пред полицаите Димитър се разкаял и обяснил, че просто искал да закара кучето на сметището, за да се отърве от него. Кметицата на Ресен Йорданка Колева, коментира, че мъжът не бил много познат в селото и тя няма лични впечатления за него.
Природозащитничка закарала полуживото куче вечерта около 20,30 ч. във ветеринарна клиника във В. Търново. Животното е мелез, голямо куче, около 20 кг, много лошо гледано. Приехме го в тежко състояние, разказа лекуващият лекар д-р Асен Тачев. Зашита е разпраната артерия на предния крак и са обработени някои от раните. Има още много рани от охлузвания по корема, получени от влаченето. Кожата от задните му лапи е свлечена, кучето е с ослепено дясно око, видя на място екип на “Янтра ДНЕС” във ветеринарната клиника. Четириногото не иска да пие вода, да се храни и не може да се изправи на краката си, но ще се опитаме да го стабилизираме и да оживее, каза д-р Тачев.
Стопанинът на кучето не се беше поинтересувал за състоянието на питомеца си. За сега не е ясно кой ще плати лечението на животното.
79-годишният извършител беше арестуван, но след няколко часа освободен. По случая в РУП – В. Търново, е образувано бързо производство за жестокост към животно и причиняване на тежки увреждания. Ако експертизата докаже, че се касае за особена жестокост, законът предвижда глоба от 2000 до 5000 лв. и лишаване от свобода до 5 г., поясни наблюдаващият прокурор Таня Катрева.
Това е поредният случай в страната на издевателства над животни. Преди няколко месеца 55-годишният Райчо Иванов от Тополово, който също влачи с автомобил собственото си куче, беше арестуван. Историята потресе много хора, в социалните мрежи дори поискаха линч за изверга.
Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново