Две зверски катастрофи отнеха два човешки живота

Публикувано на вт, 3 Дек. 2013
2334 четения

Малко преди 8 ч., недалеч от с. Шереметя се сблъскаха “БМВ” и “Фиат Брава”.

Произшествията станаха на главния път София – Варна в рамките само на няколко часа

Двама мъже загинаха при две тежки катастрофи по главния път София – Варна вчера. Първото произшествие стана малко преди 8 ч., недалеч от с. Шереметя. Лек автомобил “БМВ”, управляван от 24-годишен мъж от Горна Оряховица, пътувал в посока старата столица. До водача и на задната седалка се возели три момичета на възраст 17 и 18 години от Лясковец и Горна Оряховица. Девойките са възпитанички на Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във Велико Търново. Познавали се с младия мъж, който им предложил сутринта да ги закара до училище. Малко преди да достигнат с. Шереметя, се сблъскали челно с лек автомобил “Фиат Брава”, който бил навлязъл частично в насрещната лента за движение. Причините за инцидента все още се изясняват от полицията, но според очевидец фиатът е предприел последователно изпреварване на камион и лек автомобил, независимо че подобна маневра е забранена в този участък. И двата автомобила са се движели с висока скорост и сблъсъкът бил толкова силен, че “БМВ”-то е било изхвърлено от пътното платно и се е преобърнало по таван в канавката.

Малко преди 8 ч., недалеч от с. Шереметя се сблъскаха “БМВ” и “Фиат Брава”.

Няколко преминаващи водача спрели непосредствено след инцидента и успели да извадят две от момичетата в преобърната кола. Те са откарани с частни автомобили в болница.
Шофьорите на двата автомобила и третото момиче се оказали заклещени сред смачканите ламарини. Те били извадени едва след като екипи на пожарната служба с помощта на специална техника разрязали купетата.
Шофьорът на фиата – 32-годишен мъж от Велико Търново, е получил много тежки травми при инцидента и е починал в линейката на път за болницата. Той е пътувал сам в автомобила и е отивал на работа във фирма в Лясковец. Сериозно е състоянието на водача на беемвето и пътуващата до него девойка. Двамата са настанени в реанимация с множество фрактури на горни и долни крайници. Контактни са, но лекарите все още не дават прогнози за възстановяването им. Другите две момичета нямат тежки наранявания, едното от тях е със счупена челюст. Животът им е вън от опасност, но ще останат временно за лечение и наблюдение в ортопедичното отделение на МОБАЛ. По случая е образувано досъдебно производство.
Катастрофата доведе до пълно спиране на движението по главния път за около два часа. Около 10 часа сутринта двата автомобила бяха отстранени от платното и трафикът по пътната артерия бе възстановен.

Няколко часа по-късно до разклона за Леденик се удариха “Мерцедес” и камион.

Около 13 часа в полицията е бил получен сигнал за второ тежко произшествие. Лек автомобил “Мерцедес Е-класа” с великотърновска регистрация се е движел в посока старата столица. Близо до втория разклон за Леденик, на прав участък в условия на гъста мъгла, водачът е навлязъл в насрещната лента за движение. Последвал страничен удар с камион “Волво” с прикачено полуремарке. Той е с хасковска регистрация и е превозвал стока от фабрика на “Тракия Глас България” в Търговище. Катастрофата е превърнала мерцедеса в купчина ламарини, а шофьорът е загинал на място. Той е пътувал сам. Водачът на камиона не е пострадал.
Все още се изяснява причината за катастрофата, но според разследващи заради мъглата вероятно шофьорът на мерцедеса е видял твърде късно, че насреща му идва друго превозно средство и не е имал достатъчно време, за да се върне в собствената си лента. По случая е образувано досъдебно производство.
Пламен КАРАИВАНОВ
снимки Д. ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново