Двама рибари се удавиха в язовир край с. Виноград

Публикувано на пт, 31 окт. 2014
915 четения

Младите мъже оставиха по три сирачета

Два човешки живота отнеха водите на язовир “Солунджак” край стражишкото с. Виноград. Трагедията се разиграла във вторник. Същия ден около обяд двама жители на селото, 38-годишният Веселин Панчев и неговият приятел Митко Христов (37 г.), решили да отидат за риба във водоема. Лошите климатични условия не ги уплашили.
Според местни жители, двамата били любители на риболова от много години и неведнъж пробвали късмета си в същия язовир. Заложили рибарски мрежи с лодката си, а привечер влезли да приберат улова. Повече никой не ги видял живи. Близките им се разтревожили, когато се стъмнило, а от тях още нямало следа. Решили да съобщят в полицията на следващата сутрин, но били изпреварени от местен жител, който около 8 ч. в сряда минал по брега на язовира и видял обърната лодка. Обадил се на тел. 112 и на място били изпратени екипи на полицията и група “Спасителни дейности” в Горна Оряховица.
Около 9 ч. водолази се гмурнали във водите на “Солунджак”, но им отнело значително време да открият телата на двамата рибари. Претърсването приключило в късния следобед.
Направената аутопсия показала, че Веселин и Митко са се удавили, няма данни върху тях да е оказвано някакво насилие. По случая е започнало разследване, което трябва да установи какво точно се е случило. Изясняването на фактическата обстановка е затруднено от липсата на всякакви свидетели. Когато водолазите намерили тялото на Веселин, кракът му бил заплетен в една от опънатите мрежи. Според една от версиите, които се коментираха в селото, Митко не е можел да плува и вероятно е паднал от лодката при ваденето на мрежите. Неговият приятел Веселин вероятно се е опитал да го спаси от водата, но сам си заплел крака. Дали се е случило точно това, обаче тепърва ще се изяснява.
И Веселин, и Митко са семейни и всеки от тях имал по три деца, които сега остават без бащи. Двамата мъже били безработни, но според местните хора не се прехранвали с риболова. На няколко пъти излизали в чужбина на гурбет, за да могат да издържат семействата си. Били добри приятели от години. Според жителите на Виноград, подобна трагедия не се е случвала от поне две десетилетия в селото.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново