Доживотни присъди за четирима, убили старец за 7 лева

Публикувано на чт, 12 Дек. 2013
841 четения

Доживотен затвор постанови Окръжен съд – Габрово, за Кеязим Вейсалов (40 г.), Галин Василев (44 г.), Андрей Ясенов (25 г.) и 22-годишния Личко Александров, всичките от павликенското село Върбовка. Четиримата бяха изправени пред Темида за грабеж в севлиевското село Градище, завършил с убийството на 79-годишен мъж.
Самотноживеещият Стефан Стефанов бе открит мъртъв в дома си на 8 ноември 2012 г. Ръцете и краката му били завързани, а по цялото му тяло имало следи от зверски изтезания. Огледът на полицията показал многобройни наранявания по главата, хематоми и порязвания. Личало, че къщата е обстойно претърсвана и цялото му имущество било разхвърляно.
Само за два дена криминалистите успели да разкрият извършителите на престъплението. Разследването показало, че шестимата мъже от Върбовка се сговорили да отидат с кола до Градище и да оберат Стефан, за когото в родното му село се говорело, че къта много пари. Когато стигнали до къщата, двама от групата решили, че няма да участват в обира. Останалите четирима прескочили оградата и през отворен прозорец се вмъкнали в къщата. Събудили дядото и започнали да го разпитват къде крие парите. Обясненията му, че няма пари, ги озлобили още повече и в продължение на три часа ромите го изтезавали жестоко. Спрели едва когато забелязали, че старецът вече не диша.
След претърсване на целия имот намерили единствено 7 лева и избягали в с. Малък Вършец. Там по-късно били задържани от органите на реда.
Аутопсията показала, че дядото е получил тежка черепно-мозъчна травма, контузии на врата и гръдния кош, както и пет счупени ребра. Полицията успяла да открие достатъчно веществени доказателства в домовете на четиримата задържани, за да докаже, че именно те са извършили престъплението. В хода на разследването те са направили и самопризнания.
Предвид тежкото престъпление и многобройните предишни осъждания на Личко, Кеязим, Галин и Андрей магистратите в Габрово са счели, че те следва да прекарат остатъка от живота си в затвора. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново