Дадоха работодател на прокурор за незаконен детски труд

Публикувано на чт, 26 сеп. 2013
527 четения

Собственик на заведение от Стражица е даден на Районната прокуратура в Горна Оряховица за незаконно наемане на работа на непълнолетно момиче, съобщи инж. Невена Стефанова, директор на Инспекцията по труда. Работодателят е поискал разрешение за наемането на тийнейджърката едва след като трудовите инспектори са заварили момичето в заведението, което вече е работило като сервитьорка.
Специалната закрила на държавата към работещите непълнолетни се реализира преди наемането им на работа, а не след това. В този смисъл закрилата е предварителна, а не последваща. С това работодателят не само е допуснал административно нарушение, а направил закононарушение, съдържащо данни за извършено престъпление, коментира инж. Стефанова.
В НК е посочено, че който без надлежно разрешение от Инспекцията по труда наеме на работа лице, ненавършило 18 години, извършва престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 6 месеца и глоба от 1000 до 3000 лева. Отделно от това Инспекцията по труда налага санкция от 1500 до 15 000 лева, посочи инж. Стефанова. От няколко години насам това е първи случай за предаване на некоректен работодател на Прокуратурата за незаконно наемане на детски труд.
През лятото на тази година контролното трудово ведомство е издало разрешение за наемането на работа на деветима непълнолетни в областта.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново