Бум на пожарите на сухи треви

Публикувано на ср, 13 Мар. 2019
98 четения

60 пожара на сухи треви са регистрирани на територията на областта само за седмица, съобщават от РДПБЗН – В. Търново. Тези пожари не само оказват значително въздействие върху околната среда, но често застрашават и навлизат в горски територии. Не са редки случаите, в които се засягат и жилищни сгради, стопански постройки, лозя и овощни градини, като по този начин унищожават домове и поминък, посочват огнеборците. В същото време за гасенето се изискват много усилия и ангажирането на голям брой служители и пожарна техника, което намалява възможността за оказване на помощ от страна на службите за пожарна безопасност при възникване на други инциденти.
От Пожарната съветват да не се пали огън на открито във ветровито време, защото е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. В природата не трябва да се изхвърлят неизгасени цигари и бутилки. Освен че замърсяват околната среда, бутилките могат да имат ефекта на лупа, която да предизвика пожар. Важно е още, когато се пали огън в двора, огнището да бъде обезопасено. Покрай него не трябва да има горими материали, а в близост е добре да има съдове с вода и пясък, тупалки и др.
Паленето на огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата крие опасност от пренасяне на огъня и неговото бързо разпространение, припомнят огнеборците. Съветват още в случай, че се забележи възникнал пожар, незабавно да се подаде сигнал на телефон 112, както и къде е локацията на пожара, какво гори и има ли застрашени хора или сгради.
Статистиката показва, че най-честите причини за възникването на пожар в сухи треви са небрежността при боравене с открит огън и умишлените действия. При умишлено предизвикани пожари МВР дава възможност на служителите на министерството да налагат административни санкции в размер от 200 до 2000 лв. на физически лица.
В последните няколко години се наблюдава и тенденция за използване на опожаряването на пасища като начин за тяхното почистване. За да предотврати това, РДПБЗН – В. Търново, и Областна дирекция “Земеделие” започват непрекъснат обмен на информация, за да бъдат локализирани такива случаи. При констатиране на опожаряване на пасища ще бъдат предприемани незабавни мерки за налагане на предвидените в закона санкции.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново