Блъснаха жена на Самоводската чаршия

Публикувано на ср, 10 Апр. 2019
4119 четения

Лек автомобил е блъснал жена на Самоводската чаршия във В. Търново, въпреки че най-посещаваната туристическа улица в града е забранена за движение на моторни превозни средства. Инцидентът е от петък – 5 април, около 18,10 ч. и е станал близо до “Хан Хаджи Николи”, разказаха очевидци. По информация на “Янтра ДНЕС” жената е румънска туристка, която се спряла там заедно с две момичета, за да се снимат до дървените скулптури. Секунди след това е връхлетяна от колата, която не е с търновска регистрация. Шофьорът спрял, за да види дали жената е пострадала, но за щастие се е разминала само с уплаха. Въпреки това инцидентът разгневи отново хората, които работят на Самоводската чаршия.
“Не е нормално по улицата да се движат коли. Тепърва започва туристическият сезон и ежедневно оттук минават стотици туристи. Преди време кола блъсна дете край детската площадка и му счупи крака. Реакция на институциите нямаше. Общината от години толерира безразборното преминаване на автомобили по Самоводската чаршия. Трябва ли пак да се случи инцидент, за да се вземат адекватни мерки”, недоумява един от занаятчиите, свидетел на случката.
Парадоксът е, че има поставен пътен знак, който забранява влизането на автомобили по занаятчийската улица. След приключване на мащабния ремонт бе поставено и хидравлично колче, което да спира шофьорите, но на практика не се използва. Оказва се, че причината за това е, че живеещите в района негодуват за монтирането му, защото по този начин се ограничава достъпът до домовете им, макар че има алтернативни подходи. Проблемът с това дали да е отворена за движение, или не Самоводската чаршия е обсъждан и по време на среща на граждани със зам.-кмета проф. Георги Камарашев. Казусът е дискутиран и по време на заседанието на общинската транспортна комисия към местния парламент на 19 март, на която част от недоволните граждани са присъствали. Те са предложили на експертите и общинските съветници Самоводската чаршия да бъде затваряна за движение преди и по време на празници, а през останалото време да е отворена за движение за живеещите в района или за колите, зареждащи търговските обекти на занаятчийската улица. Транспортната комисия е приела исканията им, като промяната е оказана със знак, уточняващ кои МПС могат да минават оттам. Реално обаче няма кой да следи дали колите, които се движат по Самоводската чаршия, са на живеещи в района или не, с което на практика се обезсмисля забранителният знак. Повечето от занаятчиите се надяват улицата да бъде затворена за всички автомобили, тъй като това е единственият сигурен начин да се предотвратят евентуални индициденти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново