Баба наби с бастуна си крадец, дошъл да я ограби за втори път

Публикувано на чт, 9 юни 2016
400 четения

83-годишна жена от тръмбешкото село Павел наби с бастуна си крадец, който я нападна, заплаши и се опита да я ограби в дома ѝ на 7 юни.
За един месец къщата на баба Ангелина Тодорова за втори път е нападната от едни и същи крадци. Този път апашите си тръгнаха бити, без нищо и за много кратко време бяха задържани от полицията.
Баба Ангелина живее със сина си Ангел (64 г.) в центъра на село Павел. В деня за пенсии синът тръгнал към пощата, за да вземе парите и на двамата. През това време в храсталаците малко по-надолу по улицата в бял бус тримата апаши – на 20, 22 и 31 години от село Раданово, чакали удобен момент за нападението в къщата, която предния месец лесно обрали. Единият от бандата останал в буса, а другите двама се отправили към къщата на баба Ангелина.
“Забравих да заключа вратата и един мъж влезе. Аз бях седнала на леглото и чаках сина ми да си дойде с пенсиите. Веднага познах момчето. Миналия месец той ни взе парите – 640 лв. от двете пенсии. Излъгаха ни, че евтино ще ни сменят улуците на къщата. Поканих ги да влязат вътре. Докато им записвахме номера на телефона, за да ги извикаме за улуците, те взеха парите от пенсиите, които бях оставила на ъгъла на леглото. Сега обаче не им се дадох. Започнах да викам комшията Кольо. Замахнах с бастуна и ударих крадеца”, разказа пред “Янтра ДНЕС” жилавата баба.
Крадецът първи я нападнал. Жената разказва, че я ударил по рамото и по ръката, за да я обърне на леглото и по-лесно да претършува. “Хвана ме за гушата да ме души, пък аз му крещях, че пари няма, защото те ги взеха миналия месец. Докопах тоягата си и го ударих”, спомня си баба Ангелина. През това време вторият мъж от радановската банда наблюдавал през прозореца какво става и дебнел да не се прибере синът ѝ.
За късмет на баба Ангелина комшията Кольо видял мъжете, докато влизат в къщата, чул виковете на старицата и тръгнал със сопа да я спасява. Докато бабата и крадецът се боричкали в стаята, съседът вече бил дошъл. Апашът излязъл, съседът ударил единия и записал номера на буса. След това се обадил в полицията.
Тримата нападатели са известни на полицията и са осъждани. Незабавно тръмбешките полицаи провели заградителни мероприятия в района и задържали мъжете, нападнали старицата. Работата по изясняване на престъпната им дейност продължава. По случая е започнато досъдебно производство, съобщиха от ОДМВР.
“Баба Ангелина вече се е окопитила от последното нападение. Няколко пъти ходих да я видя и да си поговорим. Проблемът е, че селата ни се обезлюдяват, не останаха млади хора, които да им дават живот. От 2000 г. започна голямото напускане на селото от младите семейства. През 2008 г. закриха училището. В Павел сме около 650 човека, повече от половината са самотни старци”, разказа кметицата Анка Личева.
По думите ѝ в селото няма проблеми с битовата престъпност. От началото на годината до сега в Павел са станали три кражби и извършителите им са установени.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново