Арестуваха великотърновец за трафик на хора и изнасилване в Холандия

Публикувано на чт, 31 юли 2014
1806 четения

Полицията задържа 36-годишен великотърновец, издирван от Кралство Нидерландия за трафик на хора и изнасилване. Михаил Ширков (на снимката) е бил закопчан във вторник във връзка с издадена европейска заповед за арест от холандските власти. Мъжът прекарал близо 2 г. в страната на лалетата, като работел заедно с брат си в малко магазинче за вестници и списания в Ротердам. Това било легалното му препитание, но според полицията в Холандия, Ширков се е занимавал с далеч по-доходоносна, но и незаконна дейност.
Криминалистите в Ротердам започнали да го разследват през 2013 г., след като били получени сигнали от две жени, които по-късно дали и подробни показания. Българките Ю. Стефанова и М. Младенова разказали, че през есента на 2012 г. са били подлъгани от Ширков с предложение за работа. Той ги поканил да дойдат в магазинчето за вестници в Ротердам, като уж щял да уреди да бъдат назначени там. Вместо това те били отвлечени, държани под ключ и принудени да проституират. Едната от тях заявила, че през цялото време, докато била в плен на Ширков, е била многократно изнасилвана от него. Двете жени били карани да проституират не само в Ротердам, но и в други населени места в Холандия и Белгия. Mихаил ги превозвал до там и прибирал припечеленото, като действал в съучастие с още един българин. На база на получената информация било започнато разследване, в рамките на което трябвало да бъде разпитан самият Ширков. По това време обаче той вече бил напуснал страната и властите в Холандия издали европейска заповед за арест, а данните на Ширков били въведени в Шенгенската информационна система.
“Тези жени изобщо не ги познавам, имената им нищо не ми говорят. Как може да ме обвинят, че съм правил подобни неща, аз си имам жена, с която живеем на семейни начала, тя е тук в България”, разказва Ширков пред съда. По думите му, през май т.г. се върнал в България, тъй като му изтичал международният паспорт. Решил да поднови не само него, но и личната си карта, тъй като по постоянен адрес се водел в Бургас, а в действителност си имал къща във Велико Търново и живеел в нея от години. Във вторник отишъл до звеното “Български документи за самоличност” в ОДМВР в старата столица. Когато служителката въвела данните му в системата, се появил сигнал за някаква нередност. Това била засечката на европейската заповед за арест в системата ШИС и униформените служители закопчали Ширков на място в управлението, след което го отвели в ареста. От прокуратурата внесли искане за налагане на мярка “задържане под стража” докато бъде насрочено и разгледано делото му за екстрадиция по холандското искане. Мъжът не изяви желание да даде съгласие доброволно да бъде екстрадиран, но твърдеше, че не е правил опити да бяга или да се крие от полицията там. Не знаел, че го разследват за такова нещо. Поиска от съда да го остави под домашен арест, тъй като жена му страдала от диабет и трябвало да се грижи за нея. Съставът обаче уважи искането на прокуратурата и постанови Ширков да остане зад решетките.
Решението може да се обжалва пред Апелативен съд. 36-годишният мъж има криминално минало в България и е осъждан от съдилищата във В. Търново, Свищов и Видин за кражби в условията на опасен рецидив, както и за присвояване. Последната му присъда е от 2006 г.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново