Арестуваха шефа на мандрата в Елена, не е плащал ДДС за милиони (снимки)

Публикувано на вт, 12 юни 2018
7921 четения

Служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържали под стража бизнесмена Стефан Василев, който е един от най-крупните млекопроизводители у нас, съдружник в “Би Си Си Хандел” ООД и съсобственик на млекопреработвателното предприятие в Елена.

Според събраните данни, той е организирал престъпната дейност, при която е обезпечил регистрацията на десетки търговски дружества на подставени лица, като чрез осигуряван от тях документален поток неправомерно е приспадал данъчен кредит. Според установеното в началния етап на разследването, в рамките на 4 месеца търговецът е осуетявал плащането на ДДС в размер на 900 хил. лв.

Говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Даниела Начева съобщи, че има информация и доказателства, че вероятно в рамките на целия инкриминиран период размерът на данъчните задължения ще е по-голям.

От спец прокуратурата уточниха, че на собственика на предприятието е наложена мярка “задържане под стража”, но за ръководенето на организирана престъпна група и осуетяване на плащането на данъчни задължения в особено големи размери, законът предвижда освен лишаване от свобода и конфискация на имущество. Затова в Специализирания наказателен съд вече е внесено искане за налагане на запор върху движимо и недвижимо имущество на извършителя на данъчното престъпление. По делото предстои да бъдат обвинени още лица, като на единия вече е предявено обвинение за участие в организираната престъпна група.

В последните 2,5 г. производителят е реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв, а е платил данъчни задължения от 47 хил. лв. Неплатеният данък за 900 хил. лв. е за периода от януари до април тази година. Предстои проверка за времето от юни 2017 до април 2018 г.

В хода на операцията, проведена на територията на областите Русе, Пазарджик, София, Велико Търново и Търговище, са извършени действия по разследването на 21 недвижими имота – 14 офиса на фирми и счетоводни кантори и 8 адреса на физически лица. Извършени са и 14 лични обиска, иззети са компютърни системи, счетоводни и други документи, които имат отношение към разследването. От имот в софийското село Бистрица са иззети схеми, онагледяващи престъпната дейност, разпитани са множество свидетели, допълни наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

По случая е работено около една година. “Възприехме нов подход при разследването на престъпления срещу данъчната система и заложихме много на предварителната подготовка, за да постигнем много бързо повдигане на обвинения”, поясни зам.- директорът на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев.

Говори се, че Василев има още мандри в Русе, Омургат, участва в подобна дейност и в Македония. В Омуртаг държи голямо ловно стопанство. В еленското село Тодювци бизнесменът притежава голяма конна база, рибарници, стопанство с дивеч. Във Велико Търново има бизнес, свързан с частна поликлиника, а скоро е взел хотел “Ивайло”.

Весела КЪНЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново