Апелативният съд решава до месец по делото за убитите пешеходци в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 28 Ян. 2019
184 четения

Състав на Великотърновският апелативен съд разгледа в открито заседание делото, образувано по протест на Окръжна прокуратура – В. Търново и въззивните жалби на частните обвинители срещу присъда от 2 октомври м.г. С решението си магистратите признават подсъдимия Антон А. И. за виновен в това, че на 13 октомври 2017 г., около 22,50 ч., в Г. Оряховица, ул „Отец Паисий“, посока Автогарата, при управление на лек автомобил “Тойота Селика” е нарушил правилата за движение. Той е шофирал със скорост от около 72 км/ч. при позволена 50 км/ч., в следствие на което напуснал пътното платно и се качил на левия тротоар, блъскайки двама пешеходци – Димитър Г. Д (роден 1977г. ) и Красимир Я. Е. (роден 1997г.) и по непредпазливост причинил смъртта им. При удара била нанесена и средна телесна повреда на возещия се в автомобила А. П. Л. (р. 2002 г.).

В началото на октомври м. г. Окръжният съд във В. Търново осъди подъсдимия Антон А. И. на 3 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал. 1 от НК отложи изтърпяването на наказанието с изпитателен срок от 5 години. Подсъдимият е лишен и от правото да управлява МПС за срок от 5 години.

По време на съдебното заседание на Апелативния съд представителят на прокуратурата, частните обвинители и техните защитници заявиха, че поддържат изложеното в подадените от тях протест и жалби. Защитниците на подсъдимия поискаха от въззивния съд да потвърди присъдата на ВТОС като правилна и законосъобразна.

Съставът на ВТАС обяви делото за решаване, като ще се произнесе по него със съдебен акт в законоустановения срок, който е 30 дни.

Весела КЪНЧЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново