Апелативният съд потвърди присъдата на Антон, който уби двама на тротоара

Публикувано на пн, 18 Февр. 2019
402 четения

Великотърновският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд в старата столица по делото за катастрофата в Горна Оряховица, при която двама души бяха убити на тротоара. Със свое решение от 2 октомври съдът призна подсъдимия Антон И. за виновен за това, че на 13 октомври 2017 г. около 22,50 часа при управлението на лек автомобил “Тойота” е нарушил правилата за движение, като е превишил допустимата скорост за населено място от 50 км/ч, движейки се с 72 км/ч. Следствие на това не овладял автомобила, напуснал пътното платно и се качил на левия тротоар, където блъснал фатално движещите се пешеходци Димитър Д. и Красимир Енев. Магистратите определиха наказание в размер на четири години и шест месеца условно с 5-годишен изпитателен срок на Антон И. Той е лишен и от право да управлява моторно превозно средство за срок от пет години.
Срещу присъдата пред Апелативен съд – Велико Търново бяха подадени въззивен протест и въззивни жалби от частните обвинители, с които се оспорва размера на наложеното наказание и приложението на чл. 66 ал. 1 от НК. Образуваното дело беше разгледано в открито съдебно заседание на 28 януари. След извършена проверка на атакувания съдебен акт в санкционната му част, въззивният съд намира протеста и въззивните жалби за неоснователни.
По-високата инстанция намира, че правилно са отчетени обстоятелствата, обуславящи наказателната отговорност на подсъдимия, като наказанието се явява справедливо определено при превес на смекчаващите обстоятелства като чисто съдебно минало, направени самопризнания на досъдебното производство, добро процесуално поведение и изразена самокритичност и съжаление към извършеното, млада възраст и т.н.
Съставът намира за правилно и приложението на чл. 66 ал. 1 от НК (условно осъждане), тъй като са налице и трите изискуеми предпоставки за това – наложеното наказание е в рамките на 3 години лишаване от свобода, деецът е с чисто съдебно минало, а поведението ме по време на съдебния процес показва, че поправянето му може да бъде постигнато и без да бъде откъснат от нормалната социална среда.
При извършената служебна проверка на присъдата, съдът не е констатирал същата да е постановена при съществени нарушения на процесуалните правила, които да дават основание за отмяната й. Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново