Апаши повреждат ключалките на входните врати на блоковете

Публикувано на пн, 31 авг. 2020
1655 четения

Зачестяват набезите на апаши, които повреждат ключалки на входните врати на жилищни кооперации и апартаменти във В. Търново. За това предупреждават от Национална агенция Домоуправител. От началото на седмицата в старата столица се отчита бум на акциите на криминални групи, които поставят бъркалки от кафе в патрона на входната врата на блока и по този начин ключът не може да отключи. Така вратата остава отворена, за да могат живущите да влязат, а крадците се възползват от достъпа до блока или кооперацията. Подобни случаи има в кв. “Бузлуджа” и “Колю Фичето”.
“Също така се използват просяци, които носят в ръка блистер с лекарства или рецепта или православно календарче и свещи и проверяват от врата на врата къде има хора през деня и къде никой не е отворил. Ако някой съсед ги види, ги пуска да си ходят от съжаление. След това докладват къде няма никой и крадците влизат в набелязаните апартаменти”, предупреждават от Агенцията. Оттам уточняват, че до момента са разкрили две кражби и лицата са били осъдени ефективно.
Номерът с повреждането на ключалките не е нов и се използва отдавна. Освен пластмасовите лъжички за кафе се използват и клечки за зъби. Злосторниците ги втъкват дълбоко в улея на секретния патрон, като вероятно използват и помощно средство. Клечките или пластинките не могат да се отстранят без демонтирането на цялата брава и занасянето ѝ на ключар. Повреждането на патроните служи като отлична подготовка за извършването на последващо престъпление, тъй като поправянето на бравата отнема време и това осигуряа достъп до сградата.
През януари т. г. пък живущи в кв. “Бузлуджа” се оплакаха, че неизвестни извършители са повредили чрез залепяне на секретните патрони бравите на входната врата на всички апартаменти на улица “Константин Паница” № 3А.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново