Апаши масово пълнят ключалки на врати с лепило или силикон

Публикувано на вт, 14 ян. 2020
5533 четения

Великотърновци пропищяха от неизвестни лица, които масово унищожават ключалки на жилищни врати. Жители на кв. “Бузлуджа” се оплакаха в редакцията на “Янтра ДНЕС”, че в нощта на неделя срещу понеделник чрез залепяне на секретните патрони са повредени бравите на входната врата и всички апартаменти на улица “Константин Паница” № 3А. Най-вероятно обирджии са използвали тъмната част на денонощието, когато няма движение във входа, и са запълнили отвора за ключа с лепило или силикон. Това прави невъзможно използването на механизма и налага намесата на ключар за отстраняване на проблема.
Проблемът е забелязан рано сутринта, когато хората тръгвали за работа. Веднага те подали сигнал на тел. 112, на който органите на реда реагирали незабавно. Със случая е запознат и кварталният полицай. “Не знам какво друго можем да направим към момента. Всеки започна да отстранява повредите сам, доколкото е възможно. Настана едно объркване, защото хората не могат да оставят отключено, няма как спокойно да отидат на работа. По съседски си пазим жилищата. Нямаме представа кой може да го е направил. В нашия вход това се случва за първи път”, сподели домоуправителят на входа.
Пострадалите не знаят как да си обяснят случилото се. Те поясниха, че на третия етаж има защитено жилище, но засега нямат никакви оплаквания от живеещите там. Пред блока са поставени две пейки, на които често се събират групички от младежи и е възможно, ако някой им е направил забележка, да е акт на отмъщение от тяхна страна, предположиха други.
Част от пострадалите великотърновци подозират, че лепилото и силиконът в ключалките им може да са дело на ключари, които наемат хора да повреждат патроните, като по този начин си осигуряват сигурни клиенти. Според полицията обаче целта може да е различна. Тъй като отстраняването на повредата отнема време, свързано с демонтажа и работата на ключаря, за няколко дни практически достъпът до входа на блока или кооперацията става свободен. Това улеснява работата на апаши, които се занимават с взломни кражби от апартаменти. До сега обикновено извършителите използваха миниатюрни парченца от дървени клечки или пластмасови бъркалки за кафе, които втъкваха дълбоко в улея на секретния патрон.
Николай ВЕНКОВ
снимки Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново