6,6 години затвор за Джани, обрал четири жилища в старата столица

Публикувано на вт, 12 Ное. 2013
546 четения

6 години и 8 месеца лишаване от свобода ще трябва да изтърпи 44-годишният плевенчанин Делян К. – Джани за серия от кражби във В. Търново. Присъдата е на състав на Районен съд, председателстван от съдия Владимир Страхилов.
Джани е многократно осъждан и е излежавал ефективни присъди предимно за кражби. До пролетта на тази година действал основно в област Плевен. Бил специалист по различни типове взлом, като изкривяване на прозоречни дограми, разбиване на секретни патрони и отключване с помощта на инструменти. На 28 март т.г. решил да си пробва късмета във Велико Търново, пристигнал в града и си наел стая в евтин хотел в центъра. До 31 март обикалял в търсене на подходящи обекти, като поставял парчета хартия по вратите като белязки, за да установи кога в избраните жилища няма никой. Така за четири дни успял да извърши четири кражби от апартаменти и къщи на улиците “Филип Тотю”, “Ниш” и бул. “България”.
Отмъквал всичко, което му се сторело ценно – портмонета с пари, златни и сребърни бижута, маркови очила и аксесоари и дори един газов пистолет. Общо всички отнети пари и ценности от края на март се оценяват на 4700 лева.
На 31 март Джани се завърнал в Плевен, без криминалистите да успеят да влязат в следите му. Седмици по-късно решил отново да “повтори упражнението”, наел стая в същия хотел и извършил две нови домови кражби. Този път служителите на РУП-Велико Търново разкрили крадеца и го закопчали.
За последните две кражби получил присъда от 8 месеца лишаване от свобода, която започнал да излежава в затвора в Ловеч. В края на юли криминалистите успели да съберат достатъчно доказателства, че той е отговорен и за четирите кражби през март, чиито извършител бил неизвестен. Джани бил изправен пред Темида и признат за виновен от съда по повдигнатото обвинение за кражби в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив. Освен да изтърпи близо 7 г. затвор, той ще трябва да плати 3858 лева обезщетение във връзка със заведени искове от пострадалите собственици на жилища. Присъдата може да бъде обжалвана.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново