54-годишният клошар, подпалил Баварската къща, трябва да плати 35 108 лeва на собствениците й

Публикувано на вт, 11 Февр. 2014
1016 четения

По 17 554 лева ще трябва да плати 54-годишният Тодор Павлов на двамата наследствени собственици на Баварската къща. Знаковата за Велико Търново сграда бе унищожена при пожар на 28 декември 2010 г., а Павлов бе уличен като човекът, който я е подпалил. С присъда на Районен съд – В. Търново, той бе осъден на 2 г. лишаване от свобода условно. Според разследващите бездомникът си запалил барбекю, за да се сгрее в студената зимна вечер. Сложил си и малко месо да се опече. После се унесъл и заспал, а огънят от барбекюто се прехвърлил върху сградата. Пристигналите два екипа с противопожарни автомобила за няколко часа потушили огъня, но щетите били твърде големи и сградата била практически неизползваема.
Още в хода на наказателното дело двамата собственици на постройката завели граждански искове за обезщетения. Въпреки че с присъдата те били уважени, на втора инстанция Окръжен съд отменил делото в гражданската му част. Стигнало се до ново дело, като всеки един от двамата наследници на имота претендирал за 26 381 лв. обезщетение. Самият Павлов твърдял, че не трябва да плаща нищо, не бил палилсградата, бил натопен и осъден несправедливо. Магистратите са посочили, че има влязла в сила присъда, при това по закон той носи материална отговорност не само при умишлено деяние, но и за такова по непредпазливост.
Според представената пред съда техническа експертиза, необходимите средства за пълния ремонт на постройката възлизали на 54 220 лева. Съдът е отчел, че на наследниците е платена застраховка в размер на 19 112 лева и следва тази сума да бъде извадена от претендираните от тях щети към Павлов. Поради това уважил исковете им в размер до 17 544 лв.на човек. Допълнително подсъдимият ще трябва да плати близо 2000 лева за съдебни разноски и държавна такса върху исковете.
Решението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново