3,5 години в затвора за кражба на кило ябълки

Публикувано на чт, 16 окт. 2014
872 четения

3,5 години лишаване от свобода при първоначален строг режим ще трябва да изтърпи 34-годишният Антон И. от Габрово, обвинен, че е нападнал и обрал 42-годишна жена от В. Търново.
Ангел е техник по образование, но от много време бил безработен и спорадично се хващал да работи “на парче”. Бил наркотично зависим към хероина. Затова не се задържал на работа и постоянно търсел пари за поредната доза. В средата на декември м.г. се оказал във Велико Търново и измъчван от абстиненцията, решил да си набави пари, като обере някой. За подобно престъпление лежал в затвора в Ловеч и бил освободен предсрочно няколко дена, преди да пристигне в старата столица.
Около обяд на 16 декември на ул. “Магистрална” видял жена, която вървяла сама. Решил да открадне дамската й чанта. Вдигнал качулката на суичера си, тичешком я настигнал и я блъснал силно в гърба. Жената паднала по очи. Антон издърпал дамската й чанта и побягнал.
От този момент за крадеца от Габрово всичко потръгнало наопаки. 30-годишен мъж от старата столица станал свидетел на престъплението и решил, че няма да остави апаша да се измъкне. Побягнал след него и след кратко преследване Антон стигнал до ръба на подпорна стена с височина около 10 м. Без да се замисли, скочил долу в опита да се отскубне от преследвача си. След падането обаче усетил остра болка в глезена и не могъл да продължи бягството си. Гражданинът, който го преследвал, се обадил в полицията и на място била изпратена дежурна оперативна група. Полицаите го заварили да стои все още там, превивайки се от болка. Взели дамската чанта от ръцете му, в която нямало нищо друго освен кило ябълки и парцали за почистване. Общата стойност на съдържанието й възлизала на 1,40 лв.
Откарали Антон в “Спешна помощ”, където рентгенът показал, че си е счупил глезена при падането. След като му гипсирали крака, го отвели в ареста. Няколко месеца по-късно бил изправен пред Темида.
Въпреки нищожната стойност на откраднатото, нападението над жената е класифицирано като грабеж и се наказва значително по-строго от обикновената кражба. Това, както и фактът, че Антон е осъждан в миналото, мотивирало състава на ВТОС да постанови строгото наказание.
Освен това ще трябва да доизлежи старото си наказание от малко над 1 г., от което го освободили за добро поведение, както и да се подложи на шестмесечно лечение от хероиновата зависимост, докато е в затвора. Решението подлежи на обжалване.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново