3,4 г. затвор за апаш, обирал къщи, докато бил под домашен арест

Публикувано на вт, 10 Дек. 2013
501 четения

3 години и 4 месеца лишаване от свобода ще трябва да изтърпи 23-годишният Генади А. от Велико Търново за извършени от него две последователни кражби от къщи в с. Арбанаси. В началото на юни Генади отишъл с такси до селото, като носел със себе си ножица за ламарина. Избрал си една къща, в която нямало хора, и експедитивно смъкнал всичките оловни улуци. Намачкал ги и ги прибрал в чувал, след което отново с такси се придвижил до В. Търново и предал крадените вещи в пункт за вторични суровини. Няколко дни по-късно повторил упражнението, като този път измъкнал четири алуминиеви радиатора от имот, в който правели ремонт и собственикът не живеел там. Отново повикал такси и натоварил радиаторите в багажника, като инструктирал водача да кара към кв. “Света гора”, където Генади живеел. В квартала попаднали на патрул на полицията, който спрял таксито за проверка. След като Генади не могъл да даде обяснение откъде има радиаторите, полицаите го отвели в управлението.
Дни по-късно прокуратурата му повдигнала обвинение за двете кражби и му наложила мярка “домашен арест”. В края на октомври криминалисти разследвали три взломни кражби от съседни жилища на ул. “Черноризец Храбър” в кв. Света гора. Оказало се, че и трите са дело на Генади, който уж не трябвало да напуска прага на дома си. След тези случаи съдът го остави в ареста с постоянна мярка “задържане под стража”.
В края на миналата седмица той бе изправен пред Темида за първите си две кражби, в които е отмъкнал вещи на стойност 2404 лв. Въпреки че направил самопризнания и поискал делото му да мине по реда на съкратеното производство, съставът на ВТРС е постановил ефективно наказание както заради рецидива, така и заради внушителното криминално досие на Генади, в което до този момент има 38 полицейски регистрации и 25 осъдителни присъди. Той трябва да заплати и 1567 лв. на собственика на имота, от който смъкнал улуците. Решението подлежи на обжалване.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново